De sancties tegen Cuba, de Europese Unie en Nederland

Break through the darkness!

Thomas Janssen/Corrie van Dijk

Op 23 juli 2008 heeft de Europese Unie de politieke en diplomatieke sancties tegen Cuba definitief opgeheven. Deze waren in 2003 opgelegd wegens vermeende schending van mensenrechten op het eiland en vanaf 2005 steeds voor een jaar opgeschort.

Het opheffen ervan is een rationele en constructieve beslissing waarmee de 27 lidstaten afstand nemen van de vijandige politiek tegen Cuba. De debatten die vooraf gingen aan deze beslissing verliepen rumoerig vanwege de opstelling van Zweden, Nederland en vooral van Tsjechië. Die drie landen wilden doorgaan in de lijn van Washington, maar geïsoleerd door de meerderheid zijn zij overstag gegaan op voorwaarde dat het besluit tot dialoog met Cuba elk jaar geëvalueerd zou worden.

Waar blijft Nederland?

Er is dus gekozen voor een dialoog tussen gelijken. Na één jaar kwam er een evaluatie. Toen kwamen de voorwaarden ineens om de hoek: 'eerst de mensenrechten herstellen, eerst democratie, enz'. Intussen heeft echter een aantal West-Europese landen - Spanje, Ierland, Frankrijk, Engeland en Duitsland - stappen gezet tot een bezoek aan Cuba op hoog ministerieel niveau. Waar blijft Nederland?

Behalve voor Cuba zou het aangaan van een dialoog ook voordelig kunnen zijn voor Nederland. Er zijn genoeg redenen om de Amerikaanse politiek, die sinds Obama aan het roer staat niet wezenlijk is veranderd, achter ons te laten. Duizenden toeristen gaan jaarlijks naar het eiland en ook de handelsrelaties zijn van groeiende betekenis. Een dergelijk bezoek toont de oprechtheid van de wil om de relatie met Cuba te normaliseren. Tevens geeft het onze regering een direct inzicht in de verworvenheden alsook de problemen waar de Cubanen dagelijks mee te maken hebben. Ook kan het de relatie versterken met de Cariben en de landen van het Latijns-Amerikaanse continent.

Wat kunnen wij doen?

Een schrijfactie naar minister Verhagen. Een kaart hiervoor is in Manifest ingesloten. De campagne loopt tot 6 januari 2010.

Gebruik een decemberzegel van 34 eurocent.

Reacties uit Den Haag worden gepubliceerd op http://www.cubadefend.nl

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019