Verzet tegen onbetaalbaar leven in Turkije

Studenten klimmen massaal over betaalhekjes in Istanboel (Foto http://www.sol.org.tr).

Eda Yenil

De Turkse regering probeert, net als in veel andere landen op de wereld, de gevolgen van de crisis over de schutting te gooien bij de gewone werknemers in het land. Ook de studenten worden er de dupe van. De arbeiders en de studenten zien hun leefomstandigheden steeds slechter worden door het kabinetsbeleid dat de gevolgen van de crisis voor een groot deel op hen wil afwentelen. Steeds vaker proberen regeringen de overheidstekorten te verkleinen door eigen bijdragen in te voeren of te verhogen en de openbare dienstverlening te verminderen of af te breken.

De gezondheidszorg is niet te betalen, de werkloosheid neemt ieder dag toe, om een universitaire opleiding te kunnen volgen, moeten studenten een enorm hoog collegegeld betalen. De gemeente Istanboel kondigde kortgeleden aan dat er lokale prijsverhogingen zouden komen voor het openbaar vervoer. Kort daarna werden de prijzen met 33 procent verhoogd.

De studenten waaronder leden van de Communistische Partij van Turkije hebben besloten om de straat op te gaan tegen de prijsverhogingen van de gemeente. Duizenden studenten verzamelden zich bij de halte Mecidiyeköy om gezamenlijk hun stem te laten horen. De studenten hebben uit protest zonder betaling gebruikgemaakt van het openbaar vervoer. De protesten zijn meerdere dagen herhaald waarbij ook andere burgers betrokken werden.

"Eerst de gezondheidszorg, daarna het onderwijs en nu het openbaar vervoer; iedere dag komen nieuwe regelingen waarvoor burgers steeds meer moeten betalen, het leven wordt ieder dag duurder en onbetaalbaarder. De Turkse premier, Recep Tayyip Erdogan, ontkent dit en zegt nog steeds dat het goed gaat met Turkije. De studenten hebben de middelen niet om hun collegegeld te betalen en nu kunnen zij niet met het openbaar vervoer naar hun scholen en universiteiten omdat zij dit niet kunnen betalen", zeiden de demonstranten.

De prijsverhogingen worden door de Turkse regering als een middel gebruikt om de gevolgen van de crisis zogenaamd te verzachten. De grondrechten zoals werkgelegenheid, sociale zekerheid, recht op huisvesting en onderwijs van burgers worden steeds meer beperkt door de prijsverhogingen. De studenten en andere demonstranten hebben tijdens de protesten uitdrukkelijk gezegd dat zij geen prijsverhoging meer zullen accepteren en zich daartegen zullen verzetten. De demonstranten hebben ook aangegeven dat zij de protesten zullen voortzetten totdat de prijsverhogingen worden teruggedraaid.