Ter verdediging van het socialisme in de DVRK

Dermot Hudson

Sommige mensen ondersteunen objectief gezien het VS-imperialisme in zijn campagne van leugens en psychologische oorlogsvoering. Soms wordt die steun overgoten met een trendy liberaal of links sausje, maar steunen die mensen feitelijk de kapitalistische globalisering en denken zij dat de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK) zich moet 'openen'.

Kameraad Kim Jong Il schreef hierover: "De Democratische Volksrepubliek van Korea is een op Juche georiënteerde staat met een onwankelbare kracht om zich 'open te stellen'. De imperialistische reactionairen belasteren nu onze republiek, de bakermat van Juche (1), met beweringen dat de republiek 'gesloten' en 'geïsoleerd' zou zijn en doen vruchteloze pogingen om ons naar 'hervormingen' en 'openheid' te leiden.

Ons land heeft nooit zijn deuren gesloten en onderhoudt op basis van wederzijds respect goede betrekkingen met veel landen over de hele wereld, waarin bij elkaar miljoenen mensen wonen. Voor wat betreft hervormingen ... tientallen jaren geleden hervormden wij al ons verouderde socialistische systeem op een revolutionaire wijze en wij blijven oude en achterhaalde zaken vernieuwen en hervormen.

In werkelijkheid zijn het de imperialisten en reactionairen die vijandig staan tegenover ons land, ons een blokkade opleggen en ons proberen te isoleren. De 'hervormingen' en 'openheid' die zij propageren zijn onderdeel van een poging die onze invulling van het socialisme wil vernietigen en uitbannen. Zulke pogingen zullen alleen maar hun betrekkingen met ons verslechteren en zijn gedoemd te mislukken."

Sommige westerse experts zouden graag zien dat de DVRK afhankelijk wordt van de VS en het wereldwijde imperialisme, een onderdeel van de 'kapitalistisch geglobaliseerde' wereld, dat is wat die zogenaamde 'openheid' zou betekenen.

De sterke onafhankelijkheid is waarschijnlijk juist een van de belangrijkste verworvenheden van de DVRK. Er zijn geen buitenlandse troepen gestationeerd op grondgebied van de Democratische Volks Republiek van Korea en het land is geen lid van het IMF, de Wereldbank of APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). De DVRK weigerde zich aan te sluiten bij het voormalige socialistische blok CMEA (Council for Mutual Economic Assistance) en sloot zich niet aan bij het Warschau Pact. Met het uitvoeren van twee nucleaire testen en de testen met raketten trotseerde de DVRK niet alleen de VS en de NAVO maar ook Rusland en China.

De no nonsense, op onafhankelijkheid gebaseerde benadering van de DVRK verdient steun en bewondering, door het op Juche gebaseerde socialisme zijn in de DVRK op alle terreinen grote verworvenheden bereikt. De DVRK heeft het socialisme opgebouwd onder moeilijke omstandigheden, op de puinhopen van een oorlog, in een verdeeld land en onder constante druk en bedreiging van het VS-imperialisme en zijn bondgenoten. De DVRK heeft de oorlogsschade snel kunnen herstellen en heeft zich snel geïndustrialiseerd. Tijdens de late jaren vijftig van de vorige eeuw was de industriële productiegroei een aantal jaren 40 procent. De arbeiders in de Kangson staalfabriek (dis is nu het Chollima Staal Complex) spanden de kroon met een verdubbeling van de productie in een keer. Gedurende de periode 1957 - 1970 groeide de economie van de DVRK met 19,1 procent. Tussen 1946 en 1984 nam de waarde van deindustriële productie 431 keer toe en werd het nationale inkomen 65 keer meer. Nu, door de 100 dagen campagne (*), groeide de waarde van de industriële productie met 30 procent, waarmee de DVRK de snelst groeiende economie ter wereld is.

Westerse journalisten en schrijvers concentreren zich graag op het probleem van het voedseltekort in de Democratische Volksrepubliek Korea. Dit voedseltekort was het gevolg van een reeks natuurrampen in de jaren negentig van de vorige eeuw: hagelstormen, een aantal jaren overstromingen en vervolgens langdurige droogte. Daarbij kwamen ook nog eens een energietekort en economische sancties.

Tot 1993 exporteerde de DVRK rijst en maïs. En reeds in 1960 was de republiek grotendeels zelfvoorzienend op het gebied van voedsel, ondanks de beperkte hoeveelheid bouwland. In de late jaren 1970 was de DVRK een van de landen in de top 10 van rijstexporterende landen en de UN FAO (Voedsel en Landbouw Organisatie van de VN) constateerde dat het land het wereldrecord had behaald voor de opbrengst aan rijst per hectare. Inmiddels heeft de DVRK haar landbouwontwikkeling weer voortvarend opgepakt en werd beloond met een overvloedige oogst in 2008.

In de Democratische Volksrepubliek Korea is er volledige werkgelegenheid, het recht van mensen op werk wordt gegarandeerd in de grondwet en dit wordt bewerkstelligd door socialistische planning en de onafhankelijke nationale economie. Het belastingstelsel werd afgeschaft in 1974 en de landbouwbelasting werd al afgeschaft in de periode 1964 - 1966. Huizen worden vrijwel gratis ter beschikking gesteld. De Pyongyang Metro is een van de goedkoopste ter wereld met een vast bedrag van ongeveer 2 pence (2 eurocent) per kaartje, (vergelijk dit eens met de minimumprijs van 4 pond voor een kaartje in de metro in Londen).

Het onderwijs in de DVRK is gratis, op alle niveaus, van de kleuterschool tot en met de universiteit. De studenten aan de universiteit worden niet opgezadeld met grote schulden en hun woonruimte en kleding worden gratis verstrekt. De onderwijsgebouwen en -voorzieningen zijn van goede kwaliteit. Dat is bijvoorbeeld te zien in de Changwang Kleuterschool en in universiteiten, zoals de de Kim Il Sung Universiteit en de Kim Chaek Universiteit. In deze laatste is een zeer moderne bibliotheek geopend, volledig betaald uit fondsen en reserves van de DVRK zelf. De kinderen op de Changwang Kleuterschool krijgen vijf maaltijden per dag. Alle kinderen in de Volksrepubliek krijgen 120 gram rijst per dag, in tegenstelling tot de zogenaamde hongersnood die volgens de imperialistische media plaatsvindt!

De gezondheidszorg is ook gratis, inclusief medicijnen en tandartshulp. De publieke gezondheidszorg in de DVRK is een onafhankelijk, mensgericht socialistisch gezondheidszorgsysteem. De gezondheidszorg is niet afhankelijk van laagbetaalde arbeiders uit een ander land, in tegenstelling tot de NHS (Britse National Health Service)! Er zijn ook geen verborgen kosten in de ziekenhuizen zoals: parkeergeld, toeslagen voor eenpersoonskamers, televisiehuur en dergelijke, zoals die wel bestaan in veel westerse landen. Artsen komen ook bij patiënten thuis voor controles en behandeling en doen rondes in buurten.

Het socialisme in de Democratische Volksrepubliek Korea is geen kopie van de Sovjet-Unie of China en is van niemand afhankelijk. Het is een socialistisch systeem Koreaanse stijl, waarbij de bevolking centraal staat. In de DVRK zijn de mensen gevrijwaard van de slechte gevolgen van een kapitalistische maatschappij zoals: uitbuiting, onderdrukking, drugs en geweld.Gebaseerd op de Juche-gedachte kunnen onafhankelijkheid en creativiteit zich vrij ontwikkelen in de Volksrepubliek. Het is een systeem dat is verkozen door het Noord-Koreaanse volk zelf. Het systeem zal nog verder tot bloei komen op basis van Juche en onafhankelijkheid en onder de Songun revolutionaire leiding van kameraad Kim Jong Il.

(Dit artikel zal gepubliceerd worden door de UK KFA/UK Korea Friendship Association en JISGE/ Juche Idea Study Group England)

* Van 20 april tot 16 september 2009 voerde de Democratische Volksrepubliek van Korea de '150-dagen campagne' door. Met die campagne wilde men 'een sterk en welvarend' land worden tegen 2010, het jaar van de 100ste verjaardag van de geboorte van president Kim Il-sung, stichter van de DVRK. Op 21 september heeft het centraal comité van de Partij van de Arbeid van Korea een positief rapport uitgebracht over deze campagne van nationale mobilisatie, die daarom ook verlengd werd met een nieuwe 100-dagen campagne.

Bron: http://www.korea-is-one.org (http://www.korea-is-one.org/spip.php?article3189)

(1) Voor informatie over de Juche filosofie zie onder andere de volgende links: http://www.dprkorea.nl/ http://www.korea-is-one.org/spip.php?article278

Vertaling J. Bernaven