Oorlogsbegroting VS hoger dan de uitgaven van alle 50 staten bij elkaar

Redactie buitenland

Amerika is een 'oorlogsstaat' (warfare) geworden die hogere militaire uitgaven doet dan uitgaven aan nationale en lokale overheden om te zorgen voor het welzijn (welfare) van zijn burgers, aldus voormalig journalist Sherwood Ross.

Elk jaar overtreffen de uitgaven van het ministerie van Defensie die van alle 50 staten samen voor het verlenen van medische diensten, opvoeding van kinderen, het aanbieden van een vangnet voor de armen en de bescherming van burgers tegen criminaliteit en brand.

Volgens Joseph Henchman, directeur van de staatsprojecten van de belastingdienst, inden de 50 landen bij elkaar 781 miljard dollar aan belastingen in 2008. Intussen zal de Amerikaanse defensie-begroting voor het fiscale jaar 2010 ten minste 880 miljard dollar bedragen.

Om aan te tonen dat de prioriteit van de federale overheid is om meer oorlog te maken dan die te voorkomen, wijst Sherwood erop dat voor elke dollar die door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt besteed, het Pentagon 20 dollar uitgeeft. "De begroting van het Peace Corps omvat een schamele 375 miljoen dollar - nauwelijks genoeg om de Pentagon-olifant van pinda's te voorzien", schrijft hij.

http://www.allgov.com/ViewNews/War_Costs_Americans_More_Than_All_State_Governments_Combined__Sherwood_Ross_91225

Bron: AllGov, 25 december 2009, vert. wvdk.