Strijd van Tekel-arbeiders duurt voort

Boven: Actievoerende tabaksboeren en -arbeiders trotseerden in januari de kou in Istanbul om hun eisen kracht bij te zetten. (Foto http://www.sol.org.tr)

Eda Yenil

Duizenden arbeiders van de Turkse tabaksgigant TEKEL protesteren sinds 15 december 2009 in Ankara voor hun rechten. Hun familieleden, kennissen, aanhangers van verschillende groepen en partijen, buren, bewoners van Ankara, mensen van verschillende steden, jongeren, ouderen, alle patriottische mensen doen mee aan de al langer dan een maand durende protesten.

De overheidsonderneming TEKEL is stapsgewijs verkocht aan de tabaksmonopolie Britisch American Tobacco. De Turkse regering wil landelijk veertig productiebedrijven van TEKEL sluiten. Dit betekent dat TEKEL-arbeiders hun werk zullen verliezen. Er wordt beweerd dat de arbeiders overgeplaatst zullen worden naar andere bedrijven. De arbeiders zullen dan te maken krijgen met forse salariskortingen. Daarnaast verliezen zij ook verworven sociale rechten, zoals hun arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

De Turkse regering probeert de protesterende arbeiders te negeren en hun strijd te bagatelliseren. De Turkse media doen alsof het heel normaal is dat duizenden arbeiders al meer dan 40 dagen op straat protesteren. De politie heeft al meerdere keren, zonder succes, ingegrepen met pepperspray en waterkannonnen om de actie te breken.

De werknemers van andere overheidsdiensten staan zij-aan-zij met hun TEKEL-collega's. Zij steunen de TEKEL-arbeiders in Ankara, zij voeren acties in Istanbul, Kocaeli, Izmir, Adana, Samsun, Mersin, Nigde, Balikesir, Antalya, Sivas en op alle mogelijke plaatsen in Turkije. Door het hele land strijden duizenden mensen voor een menswaardig loon, tegen precaire tewerkstellingen, voor het verbod op uitzendwerk, voor kosteloze gezondheidszorg en voor het afschaffen van collegegeld. Zij zijn allemaal onderdeel geworden van de TEKEL-protesten.

Het aanhoudende protest heeft de arbeiders in beweging gebracht. De vastberadenheid van de TEKEL-arbeiders en de overweldigende solidariteit met hen, heeft voor een enorme onrust gezorgd bij de regering. Maar dit is niet voldoende voor TEKEL-arbeiders. Zij leven al langer dan een maand in de straten van Ankara. Zij willen hun werk terug, zij willen hun rechten terug, hun strijd gaat niet alleen over loonsverhoging, het is een strijd voor arbeid en vrijheid. Zij zijn al een paar dagen in hongerstaking en eisen nu een nationale staking.

Zij krijgen niet alleen steun binnen Turkije. Er wordt ook een solidariteitsactie door IUF (International Union of Food Workers) gevoerd. Door handtekeningen te sturen tonen al duizenden mensen hun solidariteit voor de TEKEL-arbeiders. Dit is ook wat TEKEL-arbeiders momenteel nodig hebben. Morele steun kan goed werken tegen de kou in Ankara.

Wij roepen iedereen daarom op om emails te sturen naar:
dayanisma@tekeldirenisi.org

of briefkaarten en brieven naar:
TKP Istanbul
Cafer aga mahallesi
Mühürdar caddesi
Dumlupinar sokak no: 27 kat 2
Kadiköy ISTANBUL

Wie de Turkse stakers ook financieel wil steunen kan zich daartoe richten tot het kantoor van de NCPN.

Deze strijd zal niet alleen ten goede komen aan de TEKEL-arbeiders maar aan de gehele arbeidersklasse in Turkije en uiteindelijk daardoor ook aan de werkende bevolking in de hele wereld.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019