Persverklaring Internationaal Communistisch Seminar in Brussel

'Over de crisis en het werk van communistische partijen'

Van 14 t/m 16 mei jl. kwamen 41 communistische en arbeiderspartijen uit 37 landen bijeen tijdens het 19e Internationaal Communistisch Seminar in Brussel, met de Partij van de Arbeid van België als 'gastheer'. (*)

Onder de deelnemers waren ook vertegenwoordigers van communistische partijen uit drie socialistische landen: de Lao Revolutionaire Volks Partij, de Communistische Partij van Vietnam en de Communistische Partij van Cuba.

Het thema van het seminar was: 'De gevolgen van de economische crisis en de interventies van communistische partijen'. De deelnemers presenteerden inleidingen en discussieerden over de verdieping van de crisis van het kapitalisme en over de concrete interventies van communistische partijen in de voortdurende klassenstrijd. Er werd een document opgesteld, bediscussieerd en aangenomen met algemene conclusies over: 'De communistische partijen geconfronteerd met de dieper wordende kapitalistische systeemcrisis'.

Het seminar stuurde een solidariteitsverklaring aan de Communistische Partij van Griekenland (KKE), net op tijd om nog te worden voorgelezen tijdens de massale protestdemonstratie in Athene, georganiseerd door de KKE, op 15 mei.

Tijdens het seminar werden drie specifieke resoluties aangenomen, alledrie bedoeld als uiting van solidariteit met landen, volkeren en arbeiders in hun strijd tegen kapitalisme en imperialisme. De eerste resolutie onderstreept de solidariteit met Cuba, de tweede de solidariteit met de Palestijnen en andere volkeren in het Midden-Oosten en de derde resolutie geeft uiting aan de solidariteit met de mijnwerkers in de Russische stad Mezhdurechensk, slachtoffer van een mijnongeval en van repressie door de staat.

De deelnemers hebben besloten om volgend jaar het 20e Internationaal Communistisch Seminar te organiseren in Brussel, van 13 t\m 15 mei. Het thema zal dan zijn: 'De versterking van communistische partijen in tijden van een dieper wordende systeemcrisis van het kapitalisme'.

Alle documenten van het 19e Internationaal Communistisch Seminar zullen worden geplaatst op: www.icsbrussels.org.

(*) Job Pruijser en Maarten Muis namen de eerste twee dagen deel namens de NCPN, de slotdag was voor rekening van Wil van der Klift. Aan de vertaling in het Nederlands van de slotresolutie wordt nog gewerkt.

vertaling: J. Bernaven

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019