Kom op tegen onrecht in de VS, yes we can!

Kaartenactie voor vrijlating van de 'VIJF'

Eén van de vele oproepen op Cuba tot vrijlating van 'De vijf' in de VS gevangen gehouden Cubaanse helden ((Foto: reisgroep/Flickr).

Wereldwijd wordt in 2010 wederom campagne gevoerd voor de vrijlating van vijf Cubanen, gevangen in de VS. Zij staan bekend als 'The Cuban Five'. Toen in de jaren '90 van de vorige eeuw de terreuraanslagen vanuit Florida tegen Cuba toenamen in aantal en hevigheid, besloot de Cubaanse regering om vrijwilligers te vragen die in Florida zouden infiltreren in gewelddadige groepen die verantwoordelijk waren voor de organisatie en uitvoering van die aanslagen. Die vrijwilligers konden veel van die plannen tijdig aan het licht brengen, hun eigen land waarschuwen en zo veel levens redden en schade voorkomen.

Op 12 september 1998 werden zij door de FBI opgepakt en in een schijnproces veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Het proces had plaats in Miami, waar duizenden aanhangers van ex-president Batista (en nakomelingen) woonachtig zijn die nog steeds vasthouden aan hun elitaire recht om op Cuba de lakens uit te delen en die vanaf 1959 met het hele vermogen van de Cubaanse banken gevlucht waren naar Miami. Hun diep gewortelde wrok tegen socialistisch Cuba leidde tot een georganiseerde intimidatie van rechters en leden van de jury, tot een haatcampagne in de media en het omkopen van journalisten om negatief over Cuba te schrijven.

Het proces is veroordeeld door de Verenigde Naties (Werkgroep tegen Juridische Willekeur), door Amnesty International, door juridische, kerkelijke en mensenrechtenorganisaties binnen en buiten de VS. De dominante media in de meeste Europese landen bewaren over dit proces echter een angstvallig stilzwijgen. De regering van de VS lijkt blind en doof voor dit onrecht.

Het Nederlandse Comité hoopt met duizenden kaarten dit stilzwijgen te doorbreken. Er zijn er al 20.000 verstuurd. Van de tweede oplage worden in ons land minstens 1000 kaarten verspreid. Frankering naar de VS bedraagt 0,95 euro, maar men kan ook samen doen en (maximaal 4) kaarten in één enveloppe sturen. Vul naam, woonplaats en land in en zet je handtekening.

Met dank van het Nederlands Comité Free the Five
Secr. Keggedreef 15 - 3561 JP - UTRECHT,
ook voor meer informatie. Zie verder http://www.cubadefend.nl

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019