Prangende vragen na aanval van Israël op konvooi

Protesten in Turkije tegen Israëlisch optreden. Deze werd georganiseerd door TKP. (Foto: www.sol.org.tr)

Eda Yenil

Negen Turkse activisten zijn om het leven gekomen tijdens de aanval van Israël op het hulpkonvooi, dat onderweg was naar de Gaza-strook.

In verschillende landen waaronder Nederland, zijn er protesten geweest tegen deze aanval. Er waren ook uitlatingen, zoals van een Franse rechter, dat de Turkse liefdadigheidsorganisatie banden met terroristen had. Deze organisatie is in 1992 opgericht en is bekend om zijn banden met 'Milli Görüs' en de 'AKP', de huidige regeringspartij. Tevens zijn er in het verleden wel fraudezaken aangespannen tegen deze organisatie, echter dit allemaal terzijde voor dit artikel.

Premier Erdogan en de Turkse president Gül verlangen een gebaar, een excuus van de Israëlische regering, om de verstoorde relatie met Turkije te herstellen. Men zegt dat als Israël niets doet, Turkije zelfs zal overwegen de huidige betrekkingen te verbreken. Bekende bedreigingen die de regering nooit nakomt! Na deze aanval en na alle reacties daarop heeft Israël de blokkade aan de grens met de Gazastrook licht versoepeld. Dit is echter nog lang niet voldoende.

Tevens wees Israël het verzoek tot het instellen van een internationaal onderzoek af en heeft besloten een eigen commissie in te stellen. Vanuit het Witte Huis is hierna een verklaring gepubliceerd over de keuze van Israël om een eigen commissie in te stellen voor het onderzoek naar de gewelddadige onderschepping van het hulpkonvooi. De Verenigde Naties hebben het Israëlische onderzoek verwelkomd als "een belangrijke stap vooruit".

Er zijn echter met betrekking tot de aanval en de houding van de Turkse regering nog talloze onbeantwoorde vragen:

Weken na de aanval zijn deze vragen nog steeds niet beantwoord. De regering lijkt ook niet van plan te zijn om dit verder toe te lichten. Wat ze van plan is, is nog zeer onduidelijk. Waarschijnlijk wacht ze af, totdat iedereen zal vergeten wat er heeft plaatsgevonden.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019