Duitse economie groeit duidelijk

Op 18 augustus kwam het tot een massale spontane demonstratie in Stuttgart tegen een omstreden bouwproject rond het station. De actiebereidheid kan in Duitsland plots opkomen, waar progressieven het voortouw nemen. (Foto: Kommunisten.de)

Vreugde over conjunctuur alweer afgeremd

De conjuncturele verwachtingen op middellange termijn van financiële analisten en institutionele investeerders zijn in augustus opnieuw duidelijk gekelderd. De betreffende indicator van het 'Centrum voor Europees economisch onderzoek'(ZEW) in Mannheim ging in verhouding tot de maand ervoor met 7,2 punten terug op 14,0, zoals het instituut op 17 augustus liet weten.

Daarmee gleden de prognoses opnieuw onder de historische doorsneewaarde van 27,4 punten.

Volgens deskundigen van het ZEW wijzen de cijfers erop dat de opbloei van het tweede kwartaal niet kan worden vastgehouden. Doordat de Duitse economie sterk afhankelijk is van de export bestaat er een heel groot risico voor de conjunctuur bij een zwakke economische ontwikkeling van belangrijke buitenlandse handelspartners, aldus het ZEW.

jW 18-8-10, vertaling MdJ

Redactie buitenland

De Duitse media vieren de heropstanding van de economische supermacht. In het tweede kwartaal is het bruto binnenlands product van Duitsland met 2,2 procent gegroeid, verkondigden de officiële statistieken. Dat zou de hoogste groei zijn die sinds 20 jaar tussen twee kwartalen is gemeten. In vergelijking tot één jaar geleden groeide de NV Duitsland zelfs rond de vier procent.

'Super Germany' - wij hebben de wereld verrast, kopte 'Bild-online'. 'Welkom in het Wirtschaftswunderland' heette het op de internetsite van de 'Stern'. En 'Duitse hausse verbluft deskundigen', liet de internetuitgave van 'Der Spiegel' weten. Ergens is dat begrijpelijk.

Er was lang niets te vieren hier. Dat heeft net zoveel te maken met de economische crisis en staatsschulden, failliete banken en hun managers als met de ongebreidelde verrijking van de kapitalisten. Ook de bondsregering kon niets bijdragen tot het afzwakken van de gelatenheid over de politiek ('Politikverdrossenheit') en de ergernis over 'die hoge heren'. In tegendeel, met herverdelingsacties onder het mom van bezuinigingen worden de modale en lage inkomens gepakt. De rijken blijven ongeschonden, ook al zijn er sommige exemplaren van dit soort die zich practisch opdringen aan de staat en iets willen 'geven'.

Maar liefdadigheids- en inzamelingsshows zijn een deel van het probleem, niet de oplossing. Dat weten ook Merkel en Westerwelle. Beide politieke onderaannemers zullen er daarom erg blij mee zijn dat de echte macht aan Rijn, Main, Isar en Neckar weer met de spierballen pronkt. Natuurlijk zet 'zwart-geel' deze 'opbloei' op haar rekening. Ze zijn echter hooguit ober, niet de kok. Als er politiek medeverantwoordelijken zijn voor de actuele 'hausse', dan zijn dat CDU en SPD. Zij hadden de geldsluizen geopend toen voor Duitslands speculanten het faillissement dreigde. Merkel/Steinbrück heette dit droomkoppel, dat optrad als 'redder van de banken'.

Vooral voorkwamen de partners van de 'grote coalitie' met conjunctuurprogramma's zoals de 'Abwrackpremie' dat de Duitse industrie zou ineenstorten. Nu lopen ze te kijk met hun kracht, ook ten koste van de partners in de EU. Als China de werkplaats van de wereld is, dan levert Duitsland daarvoor het belangrijkste instrumentarium. De kleine hausse in Germany heeft daarom heel veel te maken met de voortdurende conjunctuur in de Volksrepubliek China. Daar groeide de economie in de laatste tijd met tien procent.

Alles zou mooi zijn en we zouden lekker kunnen consumeren als de VS niet bestonden. Ondanks grootse inspanningen kon de moeder van alle gelddruklanden haar problemen niet oplossen. De grootste van alle consumenten wordt bedreigd met een 'dubbele dip', dus opnieuw een afglijden in de recessie. Als dat gebeurt zou de mondiale financiële kernbom van schulden en uiterst opgeblazen hoeveelheid geld ontploffen. Ik ben benieuwd naar die krantenkoppen.

Commentaar van Klaus Fischer in 'junge Welt' van 14.8. jl. Vertaald door Marcel de Jong.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019