'Nee' tegen het referendum van AKP

Eda Yenil

De zomertijd staat meestal bekend als een rustige periode voor de politiek. Tijdens deze zomer vinden er juist veel politieke activiteiten plaats in Turkije, o.a. in verband met de wijziging van de grondwet. Op 12 september zal de bevolking stemmen middels een referendum over de wijzigingen van bepaalde artikelen van de grondwet.

De Communistische Partij Turkije (TKP) laat al enige tijd een tegenstem horen tegen de politieke houding van de regeringspartij AKP. Dit heeft meerdere redenen. De AKP kiest bewust voor de datum van 12 september. Op die datum in 1980 vond de militaire staatsgreep plaats. De grondwet die momenteel van toepassing is werd in 1982 opgesteld. De AKP beweert dat de wijzigingsvoorstellen Turkije zullen bevrijden van de grondwet die toen is opgesteld. De wijzigingen zijn echter helemaal niet bedacht om de bevolking een betere grondwet te geven maar om drempels weg te nemen die de huidige AKP-regering in de weg staan.

De TKP en haar buitenlandse organisaties hebben de bevolking daarom opgeroepen om tegen te stemmen middels het referendum. De volgende punten verdienen daarbij aandacht.

De AKP probeert de bevolking te overtuigen door haar te beloven dat zij de grondwet die na de staatsgreep is samengesteld zal verbeteren. Maar geen van de wijzigingen zal een verbetering voor de burgers betekenen. Dit is dus de reden waarom mensen 'NEE' moeten stemmen via het referendum.

Op 3 augustus is de stemmingsprocedure begonnen voor de burgers met een Turkse nationaliteit die in het buitenland wonen. De Turkse immigranten kunnen sinds 3 augustus al stemmen middels dit referendum bij de grenzen en vliegvelden. De Turkse immigranten moeten niet vergeten dat hun stem heel veel kan betekenen.

Door een sterke NEE-stem zal de AKP merken dat mensen zich niet zullen laten verleiden door de leugens van de regeringspartij en begrijpen dat zij niet meer zo onrechtvaardig kunnen handelen. Door een sterke NEE-stem zal de bevolking tonen dat zij macht heeft in Turkije.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019