Voorwaarts in Portugal: Het Avante-festival 2010

Jong en oud was strijdbaar op het Avante-festival. Op de foto op weg naar de afsluitende toespraak van de secretaris-generaal van de PCP. (Foto: Stephanie Muis/Manifest).

Redactie buitenland

De Portugese Communistische Partij (PCP) organiseerde van 3 tot en met 5 september jongstleden het 34ste Avante-festival. Dit is de grootste, jaarlijkse manifestatie van links in Portugal, waar met name jongeren op af- komen. Op een groot eigen festival-terrein in Seixal, een stad ten zuiden van Lissabon, traden verschillende muzikanten en artiesten op, vonden er debatten plaats, was er informatie te vinden over tal van politieke campagnes en waren er streekproducten te nuttigen.

De PCP toont met dit jaarlijkse festival haar massabasis en etaleert de kracht van haar organisatie met grote inzet van de leden, die van ordedienst tot kok een vrijwillige bijdrage leveren.

Op dit Avante-festival waren tweeënveertig buitenlandse delegaties van communistische partijen aanwezig. De NCPN was vertegenwoordigd in de persoon van dagelijks bestuurslid Maarten Muis. Het programma bestond onder meer uit een excursie naar de gemeente Alcochete, zuidelijk van Lissabon gelegen, aan de oever van de Rio Tejo. In deze gemeente met meer dan 14.000 inwoners heeft de PCP de meerderheid in de gemeenteraad en vormt zo samen met de PCP-burgemeester het bestuur.

De burgemeester vertelde de delegaties over de ontwikkelingsplannen van het lokale bestuur. Het bestuur verwacht veel economische vooruitgang van het nieuw te bouwen vliegveld van Lissabon vlakbij de gemeente. Maar het bestuur heeft een keuze gemaakt voor een duurzame ontwikkeling van het toerisme en heeft een groot deel van de natuur in de gemeente als beschermd gebied aangewezen. De gemeente investeert veel in de publieke ruimte met recreatiegebieden, speeltuinen, sportcomplexen en educatieve centra. Er is een nieuwe bibliotheek gebouwd en er zijn nieuwe scholen gepland. De mens staat voorop in Alcochete.

De overwinning van de PCP in de lokale verkiezingen van Alcochete is het resultaat van een stevige verankering van de partij in de bedrijven van Lissabon, waar het grootste gedeelte van de inwoners werkt. De op het 18de congres ingezette politieke lijn van het verstevigen van de posities van de partij in de bedrijven leidde zo tot de eerste parlementaire successen. De politieke lijn wordt nu voortgezet in het verstevigen van de partij-organisatie. De politieke leus die dit jaar veelvuldig te horen en te lezen was: 'voor een sterke communistische partij'.

De politieke situatie in Portugal en de politiek van de PCP werd in een persoonlijk gesprek door een partijbestuurslid uitgelegd aan de buitenlandse delegatieleden. De huidige regering van sociaaldemocraten, christendemocraten en 'socialisten' heeft speciale wetgeving op de partijfinanciering gemaakt om het Avante-festival en andere instituten van de PCP te hinderen. Zij zien de consequente oppositie tegen het neoliberale beleid door de PCP als een bedreiging.

De PCP maakt zich zorgen over de gevolgen van de internationale crisis voor de levensomstandigheden van de werkers en uitkeringsgerechtigden in Portugal. De regering gebruikt de crisis om een groot aantal verslechteringen door te voeren in de sociale zekerheid, de lonen en de werkomstandigheden. De PCP heeft daartegen concrete voorstellen gedaan om juist nu de positie van de werkers te verstevigen, de sociale zekerheid te verbeteren en de productie waar mogelijk in nationale handen te brengen. De voorstellenzullen in een campagne, waarvan de aftrap tijdens dit Avante-festival plaatsvond, onder de mensen gebracht worden.

Van groot politiek belang in Portugal is het verdedigen van de progressieve grondwet die na de Anjer-revolutie van 1974 werd aangenomen. In de grondwet staat onder meer dat er gestreefd moet worden naar een economie in dienst van het volk en niet andersom. Deze zogenaamde Aprilthesen worden door de rechtse krachten in Portugal als belemmering gezien voor een verdere integratie in de EU. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om de betreffende artikelen te verwijderen uit de grondwet. Voor de verdediging van de progressieve grondwet mobiliseert de PCP alle maatschappelijke krachten.

Op internationaal gebied maakt de PCP zich sterk voor vrede, sociale rechtvaardigheid en de internationale solidariteit tussen de arbeiders. De nieuwe militaire strategie van de NAVO ziet de PCP als een grote bedreiging voor de vrede. De NAVO werkt structureel een vreedzame oplossing voor de politieke conflicten rond Noord-Korea, Iran, Afghanistan, Pakistan en het Midden-Oosten tegen. De NAVO is met name aanstichter van militaire conflicten, de agressor.

De PCP strijdt voor een fundamenteel ander Europa dan dat de Europese elite via het kapitalistische project 'EU' nastreeft. Er zijn geen oplossingen van deze EU te verwachten, alleen het socialisme zal een toekomst bieden.

In de visie van de PCP is de nationale strijd daarvoor beslissend. De twee grote mobilisatiemomenten deze herfst voor de PCP zijn de Europese vakbondsacties op 29 september en de anti-NAVO-Top-demonstratie op 20 november in Lissabon. Doel is de aandacht van de massa te richten op de agressieve kapitalistische politiek van de EU en op de imperialistische strategie van de NAVO. Met deze concrete campagnes is het klassenbewustzijn van de massa's te verhogen.

De PCP neemt met het consequent naar voren brengen in het politieke debat van socialistische oplossingen voor de crisis het linkse initiatief in Portugal. Tijdens de indrukwekkende massabijeenkomst aan het einde van het Avante-festival hield de secretaris-generaal van de PCP, Jerónimo Carvalho De Sousa, een toespraak waarin hij de politieke programmapunten van de PCP nationaal, Europees en internationaal kracht bij zette. Het ontketende de strijdbaarheid van de bezoekers, inclusief die van de buitenlandse delegaties.