Redactioneel

Aanbieding 3000 euro voor steun aan Cubaanse dokters op Haïti aan de ambassadeur van Cuba en zijn vrouw op 2 september jl. Van links naar rechts: Thomas Janssen, Corrie van Dijk, Oscar de los Reyes en zijn vrouw Madeline, Nader Mansouri.

Zelfs bij het Financieele Dagblad hebben ze het door: "Het wordt steeds minder relevant om nieuws zonder toegevoegde waarde in de krant te zetten." Zouden ze Manifest bestudeerd hebben?

De wereld draait door in Nederland: 'draaideurpersoneel' vult eerste vacatures, in de toekomst alleen nog 'schommelpensioenen' en ex-bisschop Gijsen beschuldigd van gegluur door 'chambrettegordijnen'. Om duizelig van te worden. Wat dat laatste betreft zit er een kern van waarheid in de cartoon van Fokke & Sukke in de NRC van 18 september jl. waarin zij twee priesters laten zeggen: "Wij voelen ons niet schuldig. God kijkt ook altijd mee als kleine jongetjes masturberen". Korter en treffender kun je de verstikkende moraal van de katholieke kerk niet formuleren. Manifest hoeft niet veel aandacht aan dit vraagstuk te geven. De verbijstering en weerzin onder het overgrote deel van de bevolking, ook onder katholieken overigens, is al zeer groot.

Schommelpensioenen en draaideurpersoneel zijn begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn met de huidige kapitalistische crisis. De pensioenproblematiek dringt zich op in de aandacht. Het gaat allang niet meer om wat bijstellingen. Het systeem zelf wordt ter discussie gesteld, alsof er sprake is van onvermijdelijke ingrepen aan het fundament van het stelsel. Niets is minder waar. Het pensioenstelsel is het resultaat van klassenstrijd en toont de kracht van de arbeidersklasse die indertijd regering en werkgevers dwongen om menswaardige oudedagsvoorzieneningen te scheppen. Wat we nu meemaken is een georchestreerde poging om de kosten die de pensioenregelingen met zich meebrengen over te hevelen van de werkgevers en overheid naar de werknemers onder het motto dat het door de crisis (lage rente en aandelen) en de vergrijzing niet anders kan. Dat het anders is bewijst Frankrijk. De strijd tegen de afbraak van de pensioenen staat in Europa pas aan het begin. Dat geldt ook voor het verzet tegen andere aanslagen op indertijd verworven rechten. De aanval op de 'starre' arbeidsverhoudingen staat op het punt met nog meer kracht dan de afgelopen periode te worden uitgevoerd.

Intussen wordt de bevolking door de media rijp gemaakt niet in verzet te gaan en te accepteren dat vast werk geen acceptabel doel meer is. Tijdje werk, de straat op en weer terug bij de oude werkgever. Eerst massaal dumpen, dan weer van harte welkom. Normaal, toch? Meer betalen voor zorg en onderwijs? De bevolking van Nederland zou het volgens een onderzoek van ING wel goed vinden. Kolder natuurlijk, maar wel breed uitgemeten in de Metro. Hoe staat het eigenlijk met het terugbetalen van die leningen aan de banken? Hoelang laten we nog toe dat er paleisjes worden gebouwd in het belastingparadijs Brasschaat door de rijken en kunnen lieden met een eigen vermogen van 1,4 miljard euro en meer zich blijven onttrekken aan meebetalen aan de gevolgen van de crisis? In plaats van hogere winst- en vermogensbelasting liggen er voorstellen om beide belastingen opnieuw te verlagen. Dat levert het bedrijfsleven weer een slordige 500 miljoen euro op. Steek in je zak. De bevolking betaalt wel.

Het grote grabbelen blijkt gewoon door te gaan. Op Prinsjesdag dreigt bijvoorbeeld op de kinderopvang 445 miljoen euro per jaar te worden bezuinigd waardoor die voor veel gezinnen onbetaalbaar wordt. Ouders met twee kinderen zouden straks 3000 euro per jaar meer moeten gaan betalen. Het is maar een van de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die op stapel staan. De plannen van de formatiepartijen zijn nog draconischer. Steeds meer mensen raken intussen verstrikt in financiële problemen. Daarbij worden vooral de zwaksten in de samenleving de dupe, zoals Maarten Muis in zijn artikel beschrijft.

Het bedrag aan openstaande vorderingen in het tweede kwartaal van 2010 liep fors op tot 5,6 miljard euro! Dat is bijna 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo maakte de brancheorganisatie van incasso-ondernemingen NVI bekend. Het aantal mensen dat bijvoorbeeld een auto of een wasmachine aanschafte en vervolgens de rekening niet betaalde, steeg in één jaar tijd van 3 miljoen naar 3,5 miljoen. Volgens NVI-voorzitter J. Creemers bouwen "steeds meer mensen steeds hogere schulden op". Deze ontwikkeling zet uiteraard ook een enorme rem op de groei van de economie. (Bron: Totaal.nl/Kluwer). Dat zulke ontwikkelingen grote subjectieve gevolgen hebben staat vast. Er is sprake van toenemende stress, burn-out, depressie en vluchten in individualisme. Onderlinge soldariteit en gemeenschapszin staan onder druk.

Alle westerse landen hebben te maken met collectieve verarming. Overal hebben overheden grote tekorten, overal staat de verzorgingsstaat onder druk. Er breekt een periode aan dat de afbraak van verworven rechten echt voelbaar gaat worden. De tegenstellingen zullen groeien en de samenleving verharden. Dat gebeurt in een periode waarin rechtse, conservatieve en populistische politiek de overhand heeft. We staan aan de vooravond van een lange reeks jaren van groeiende tegenstellingen en toenemend geweld, mede omdat 'links' nog teveel is versnipperd en te weinig in staat is gebleken om samen met een strijdbare vakbeweging een vuist te maken.

De fundamentele oorzaken van de crisis zijn door de burgerlijke economen niet begrepen. Hun oplossingen zijn dezelfde als voor het uitbreken van de crisis. In Manifest 8 schreven we daarom: "De crisis wordt bestreden met de middelen die haar hebben veroorzaakt. De veroorzakers van de crisis blijven aan het roer op een enkele kleine verschuiving van functie na." Er is inmiddels op dit punt nog niets veranderd. Een nieuwe crisis staat daarom binnen een paar jaar weer voor de deur.

De formatie sleept zich nog steeds voort. Zelfs pogingen om er voor Prinsjesdag uit te komen faalden. Zie elders in de krant de verklaring van het partijbestuur van de NCPN.

Inmiddels wordt er ook weer openlijk gesproken over een nieuwe Afghanistanmissie, waarbij verhullend wordt gesproken van een politietrainingsmissie. Intussen dreigen de trainers vergezeld te worden van grote aantallen militairen. Op 50 'opleiders' 450 tot 700 militairen. Het gaat dus feitelijk om een voortzetting van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan en zelfs in Uruzgan, maar dan onder een andere naam.

De mondiale economische ontwikkelingen blijven er ook erg somber uitzien. We vervolgen in de krant en op de website de analyse over de ontwikkelingen in Azië waar de NAVO zich uitbreidt. De militaire omsingeling van China wordt steeds meer zichtbaar. Intussen trachten de VS hun economie draaiend te houden door de verkoop van wapens. Het militair-industriële complex draait op volle toeren. Kortgeleden verkocht het Pentagon voor 76 miljard dollar wapens aan Israël (3 miljard), Saoedi-Arabië (60 miljard) en Irak (13 miljard). Aan Jemen hopen de VS nog eens voor 1,2 miljard aan oorlogstuig te verkopen.

In deze Manifest wordt weer uitvoerig ingegaan op de mondiale economische ontwikkelingen. Verder toont onze correspondent in Griekenland Anna Ioannatou ons weer een aspect van de strijd in Griekenland en het resultaat van het referendum over de grondwetsherziening in Turkije krijgt aandacht vanEda Yenil. De NCPN was op het AVANTE-festival in Portugal. Een verslag ziet u in dit nummer van Manifest. Ron Verhoef geeft een analyse over het functioneren van de westerse media. We gaan uitvoerig in op de ontwikkelingen op Cuba en melden met leedwezen het overlijden van een groot mens: dominee Lucius Walker. We bieden u ook weer een blik in de strijd op de Filippijnen en starten in de krant een vaste rubriek van Wiebe Eekman over milieu en sociale rechtvaardigheid, twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden behoren te zijn.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in deze wereld.

Handen af van ons inkomen, van onze uitkeringen en pensioenen, van onze werkgelegenheid, van onze voorzieningen. "Wij betalen niet voor jullie crisis". Voor sociale vooruitgang en socialisme.

We plaatsen weer een aantal artikelen alleen op de website onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website. (zie www.ncpn.nl).

Deze keer op de website:

  1. Ontwikkelingen in Azië, dl 2. (Rick Rozoff/vert. Ardengo Persijn).
  2. Verslag van reis naar onder meer Iran door jonge student.
  3. Rinze Visser 40 jaar in raad: "Daar wordt je niet vrolijk van".
  4. Amnesty International over blokkade Cuba (vert. J. Bernaven).