Turkije: Socialisme zal overwinnen!

Op de foto stembiljetten met 'ja' en 'nee' en een stempel met 'ja' erop. Tijdens het referendum konden mensen alleen ja of nee stemmen met een stempel waar alleen ja op stond. Mensen die nee wilden stemmen moesten dat dus doen met een stempel waar ja op stond. Verwarring scheppen heet dat, in de hoop dat mensen alsnog ja zouden stemmen. (Foto: www.sol.org.tr).

Eda Yenil

Op 12 september jl. heeft de bevolking van Turkije haar stem uitgebracht voor een referendum over wijzigingen van bepaalde artikelen van de grondwet. Maar liefst 58 procent heeft 'ja' gestemd. Dit resultaat betekent steun van rechts aan de regeringspartij, de AKP.

Hoe zij aan al die 'ja' stemmen zijn gekomen is heel snel bekend geworden. De dienstdoende politieambtenaren hebben meerdere keren gestemd, sommige kiezers kregen smeergeld net voordat zij hun stem uitbrachten en anderen kregen flessen drinkwater bedrukt met 'ja'. Er vonden nog tal van andere ongeregeldheden plaats.

Referendum ging gepaard met bedrog en intimidatie

Het referendum ging gepaard met ongeregeldheden, onrechtmatigheden, misleiding en bedrog tijdens de gehele propagandaperiode tot aan de stemmingen. De Communistische Partij van Turkije heeft al meerdere aangiftes gedaan tegen deze onrechtmatige handelingen. Uit dit bedrog en de intimidatie blijkt dat het een grote leugen is dat de veranderde artikelen van de grondwet de democratie zullen steunen of verbeteren.

De uitslag van het referendum heeft bewezen dat de AKP ook de steun van rechtse kringen heeft. Tegelijkertijd toont de 42 procent tegenstemmers dat er een belangrijke weerstand is ontstaan tegen het steeds toenemende conservatisme en de rechtse bewegingen. Dat de toekomst van Turkije afhankelijk is van het ontwikkelen van het socialisme wordt steeds duidelijker.

Rechts heeft zich achter de AKP geschaard

Het resultaat van het referendum heeft laten zien dat rechtse bewegingen zich achter de AKP hebben geschaard. De AKP heeft succes gehad met deze steun van rechts voor het referendum. Dit geldt niet alleen voor het resultaat van de stemmingen, maar is ook een gevaar voor de democratie de komende jaren. De politieke onderdrukking van arbeiders zal nog meer toenemen.

De AKP heeft Turkije niet helemaal kunnen overheersen

De resultaten van het referendum bewijzen echter ook dat de AKP en rechts bepaalde plaatsen van het land niet konden overheersen. De afgelopen dertig jaar heerste er in Turkije een rechtse politiek met de nodige schommelingen wat betreft de verkiezingsuitslagen. Waar de stemmen voor de rechtse politiek vandaan komen is toch min of meer bekend. Het lukt de rechtse politiek echter nog steeds niet om de kritische steden onder hun controle te krijgen. Wat de regeringspartij ook doet, ze zijn er niet in geslaagd om de invloed van linkse bewegingen onder de 40 procent te krijgen.

Band tussen Amerika en de AKP is versterkt

Een analyse over de houding van Amerika betreffende het verloop van het referendum is onmisbaar. Amerika heeft voordat het referendum plaatsvond een houding aangenomen waarbij de AKP werd gesteund, maar tegelijkertijd zichzelf moest bewijzen. Gezien de resultaten blijkt de AKP daarin geslaagd te zijn. Het is niet moeilijk in te schatten dat de AKP en Amerika een nauwere samenwerking zullen gaan ontwikkelen.

Socialisme zal overwinnen!

De AKP zal zich hierna nog agressiever gedragen dan vóór het referendum. Maar het verzet tegen de dictatuur van de AKP zal óók toenemen. De Communistische Partij van Turkije (TKP) ziet de resultaten van dit referendumpositief in. De arbeidersklasse zal zich de komende periode nog meer organiseren om zich tegen de agressie te verzetten. Daarbij zijn de jongeren die 'nee' hebben gestemd een van de belangrijkste doelgroepen. De TKP heeft verklaard dat zij de komende dagen naast de arbeidersklasse, ook de jongeren nog meer zal benaderen om zich te organiseren.

Mensen zullen zich organiseren tegen de dictatuur van de AKP. Het socialisme zal deze strijd winnen! Wij hebben nog veel te doen!...