Patiënt is kostenpost. Kosten voor zorg aanzienlijk omhoog.

Redactie binnenland

Patiënten zullen in de toekomst veel meer zelf moeten betalen voor hun zorg en een paar jaar eerder doodgaan is geen probleem voor oud-ministers Willem Vermeend (PvdA) en Roger van Boxtel (D66) in hun boek 'Uitdagingen voor een gezonde zorg' dat sinds augustus te koop is.

Vermeend was minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tegenwoordig onder meer bijzonder hoogleraar. Van Boxtel was minister van Grotestedenbeleid en Integratie. Tegenwoordig is hij topman bij zorgverzekeraar Menzis.

Volgens de twee oud-bewindslieden zijn eigen betalingen in veel andere Europese landen veel meer ingeburgerd dan in Nederland. Duidelijk een gelegenheidsargument. De pensioenleeftijd in Frankrijk is veel lager. Roepen ze daarom op om ook in Nederland de pensioenleeftijd te verlagen?

De twee ministers beweren dat de eigen betalingen nodig zijn om de gezondheidszorg voor de toekomst betaalbaar te houden. Ze willen de lagere inkomens ontzien, maar in de praktijk kan dat alleen betekenen: enigszins tegemoetkomen. De hoogte van de bezuinigingen die zij voorstellen zal leiden tot grote financiële problemen voor de lagere inkomens.

Op het moment betalen Nederlanders een eigen risico van 165 euro per jaar als ze een beroep doen op de gezondheidszorg. Bezoeken aan de huisarts en bijvoorbeeld verloskundige zijn daarvan uitgezonderd.

Kostenbewustzijn en noodzakelijke zorg

De regeling is volgens de sociaaldemocraat en de sociaalliberaal bedoeld om mensen door de eigen betalingen kostenbewust te maken, waardoor zij minder snel naar de dokter stappen. In de praktijk gaat het om een maatregel die geld oplevert voor staat en verzekeraar. Iedereen begrijpt dat het gaat om een maatregel om de kosten af te wentelen op de bevolking. Nu er plannen circuleren om 18 miljard te bezuinigen, moeten er argumenten worden bedacht om die bedragen aanzienlijk te verhogen. Vermeend en Van Boxtel lenen zich graag voor die taak en strijken ook nog wat op door de uitgave van een boekje. De een zijn dood is in dit geval letterlijk de ander zijn brood. Bezoeken aan het ziekenhuis, fysiotherapeut of apotheker gaan tot verwondering van beide heren gewoon door, ondanks de hogere kosten. Alsof zieke mensen een andere keuze hebben. Alsof al dat gebruik van de zorg een luxe is en geen mensenrecht.

De twee oud-ministers verwachten dat 'forse' en 'aanzienlijke' eigen betalingen wel een remmend effect zullen hebben. Ze verwijzen naar berekeningen van het Centraal Planbureau, dat uitgaat van 775 euro per verzekerde per jaar. Daabij ging het gewoon om een bezuinigingsbedrag. Uiteraard zullen zulke bedragen niet leiden tot minder noodzaak aan zorg. Wel tot een verdere verdieping van de groeiende tweedeling in dit land. Wie het kan betalen wil gewoon de noodzakelijke zorg. Wie het niet kan betalen heeft pech. Dat zeggen de twee kereltjes ook zelf.

Oude patiënten

Er moet volgens de oud-bewindslieden veel meer gebeuren om de gezondheidszorg voor de toekomst betaalbaar te houden.

En daarom vinden ze dat een volgend kabinet zich moet buigen over de wenselijkheid van dure medische behandelingen voor de groep zeer oude patiënten.Die behandelingen kosten vele tienduizenden euro's per geval en leiden naar hun mening tot "een (zeer) beperkte verlenging van het leven". En de twee oud-politici vragen zich bovendien af of die verlenging een acceptabele kwaliteit van leven oplevert voor de betrokken patiënt.

Je moet maar durven. Vaststaat echter wel dat dit soort walgelijke redenaties de komende periode steeds vaker de kop zullen opsteken.

Bron: ANP/AK/AD
AD, 22-augustus 2010, 19/08/10 16u03