download

Voorpagina: afbraakmaatregelen

Strijd in Frankrijk, geleid door de CGT, tegen de pensioenafbraak van Sarkozy (Foto Flickr, 7 september)
Massale demonstraties in Griekenland (hier in Athene) tegen verhoging van prijzen van brandstof, elektriciteit en water op 23 september jl. (Foto KKE International)
Abvakabo demonstratie in Den Haag op 29 september (Foto Stephanie Muis)

De mondiale financiƫle en economische crisis treft steeds vaker en heftiger de onschuldigen. Grote ondernemers, banken en rijken, de veroorzakers van de crisis, zijn de schok al te boven en zien hun winstuitkeringen, rendementen en rijkdommen weer groeien, terwijl de gewone mensen steeds meer moeten inleveren.

Het kapitaal schuift de gevolgen van de crisis door naar de werkenden, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Lonen, WW, ontslagrecht, pensioenen en werkgelegenheid staan steeds meer op de tocht. Bovendien wordt de crisis gebruikt om al langer bestaande hervormingsplannen door te drukken, zoals die van de Lissabon-agenda.

Maar de afbraakmaatregelen zullen de komende jaren ook toenemend verzet oproepen.

De foto's tonen de steeds heviger wordende strijd, geleid door de CGT, tegen de pensioenafbraak van Sarkozy in Frankrijk, de massale demonstraties in Griekenland (hier in Athene) tegen verhoging van prijzen van brandstof, elektriciteit en water op 23 september jl.

Het zijn een paar voorbeelden en niet eens de meest recente.

Op 29 september vond in Den Haag ook een manifestatie plaats. Tweeduizend leden van de Abvakabo FNV startten met een luid tromgeroffel het actieseizoen. (zie elders in de krant).