download

Start van lange actieperiode

Een nieuwe koers van de Abvakabo FNV

In Manifest is een reeks interviews verschenen met bestuurders en bestuursleden van de Abvakabo FNV.

U kunt deze interviews lezen op de website van de NCPN op: https://www.ncpn.nl/interview

Eerst de mensen, niet de winst!"

Het communistische blok tijdens demonstratie op 29 september in Brussel (Fotocollage Manifest).

Wil van der Klift

Op woensdag 29 sptember jl., een gewone werkdag, verzamelden zich honderden Nederlandse vakbondskaders om gezamenlijk naar Brussel te gaan om deel te nemen aan een Europese demonstratie. Het merendeel lid van FNV Bondgenoten. Dezelfde dag vonden elders in Europa ook demonstraties plaats, zoals in Den Haag georganiseerd door de Abvakabo FNV. In Brussel namen zo'n 100.000 mensen uit tientallen Europese landen deel aan de demonstraties.

NCPN, DKP (Duitse CP), KPL (Luxemburgse CP) en de Belgische PVDA vormden met de partijvlaggen een eigen communistisch blok. Zij verspreidden een pamflet met daarop de vier logo's van de partijen, in het Duits, Frans en Nederlands, waarin de eisen en acties werden ondersteund van de werkende mensen en hun vakbonden tegen de bezuinigingen en de sociale afbraak.

Sociale Afbraak? Nee! Kapitalisme? Nee! Uitbuiting? Nee!

"Terwijl de beursgenoteerde bedrijven alweer miljarden winst maken, moeten de werkende mensen de negatieve gevolgen van de kapitalistische crisis dragen: werkloosheid, deeltijdbanen, minder koopkracht en toenemende armoede". "Werkende mensen moeten langer werken, er zal gesnoeid worden in de overheidsuitgaven en in de banen bij de overheden en de lonen en uitkeringen wil men verlagen. De regeringen van de EU-landen zijn de omgekeerde Robin Hoods. Ze nemen van de armen en geven aan de rijken."

"Wij zeggen, haal het geld waar het zit: bij de enkele honderdduizenden euromiljonairs. Hef een belasting op hun fortuinen en de pensioenen kunnen ermee worden verhoogd, er kan werk mee worden gemaakt in de zorgsector en de openbare dienstverlening en er kan beter onderwijs aan jongeren mee worden betaald."

"Deze betoging is een belangrijke stap op weg naar een Europees antwoord op deze niet eerder vertoonde sociale afbraak. Maar het is ook de hoogste tijd voor een debat over hoe we toekomstige kapitalistische crises kunnen voorkomen. Wenselijk zijn hervormingen die paal en perk stellen aan de macht van het groot- en financierskapitaal, die de werkende mensen in staat stellen te beschikken over de door henzelf gecreëerde rijkdom. En die de voorwaarden scheppen om een sociaal rechtvaardige, democratische en vreedzame socialistische maatschappij op te bouwen."

"In alle Europese landen zijn de werkers reeds met miljoenen de straat op gegaan tegen de verslechteringen van het levenspeil. De strijd zal doorgaan. Er is geen ander alternatief dan het socialisme".

"Zeg nee tegen bezuinigingen en sociale afbraak! Samen tegen uitbuiting en kapitalisme, voor sociale rechtvaardigheid en socialisme!"

De NCPN was ook aanwezig op de demonstratie van de Abvakabo FNV. Daar werd een pamflet uitgedeeld met de kop: 'Wij gaan hun crisis niet betalen'. Dit pamflet wordt als bijlage bij deze krant meegestuurd. We volstaan hier met een deel van het pamflet te plaatsen:

Miljardenhulp aan het kapitaal, bezuinigingen op ambtenaren en welzijn

De door miljarden steun aan banken ontstane tekorten in de staatshuishouding worden gedekt door extreme bezuinigingen op overheidsuitgaven: overheidspersoneel, sociale voorzieningen, zorg en cultuur. Mensen die geen schuld aan de crisis hebben moeten betalen. De veroorzakers van de crisis,bank- en beursspeculanten en hun politieke slippendragers gaan vrijuit. Strijd tégen deze heersende klasse vóór behoud en verbetering van het levenspeil van de werkers is daarom bittere noodzaak.

Geen toegevingen meer door vakbeweging, maar strijd!

In Frankrijk is gestaakt tegen verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar! De Europese vakbeweging ETUC eist op de betoging op 29-9 in Brussel een 'garantie van betere pensioenen'. In Nederland heeft de vakbeweging onder druk van minister Donner en de VNO reeds ingestemd met verhoging van de pensioenleeftijd naar eerst 66 jaar en vervolgens 67 jaar. Deze capitalulatie moet worden teruggedraaid!

In een concept van de 'Nota Sociale Zekerheid' van de FNV werden duur van de WW en de versoepeling van de ontslagbescherming 'bespreekbaar

gemaakt'. Na protestreacties van Bonden en Bondsraden zijn deze passages geschrapt!

Geen toegevingen en capitulatie meer!

Strijd is nodig om verdere afbraak tegen te houden en verbeteringen af te dwingen!

De NCPN ondersteunt daarom de eisen van Abvakabo in de betoging op 29-9 op het Plein in Den Haag:

De NCPN ondersteunt de eisen van de ETUC in de betoging op 29-9 in Brussel: - Wij hebben de crisis niet veroorzaakt: de rekening moet betaald worden door banken, niet door arbeiders;

Brede samenwerking tegen de crisis

Communistische Partijen in Europa spannen zich in om aan de basis van de maatschappij brede coalities te vormen van verzet tegen afbraak en

voor het opbouwen van een solidaire, welvarende en vredelievende samenleving. De vakbeweging heeft hierin een centrale rol. In het bestrijden van

de crisis aan de bron, in het weerleggen van de kapitalistische logica van verrijking van enkelen, en het opbouwen van een betere, socialere wereld.

Eerst de mens, niet de winst!

De demonstraties op 29-9 in Den Haag, Brussel en andere steden van Europa zijn goede stappen in die richting. De veroorzakers van de crisis en hun beleidsmakers moeten worden aangepakt, van hun macht ontheven!