download

Ierse bevolking dupe van grootschalige diefstal

Redactie buitenland

De Ierse bevolking moet wellicht 50 miljard euro ophoesten om de Ierse banken in nood te redden. Dat is 11.000 euro per Ier, terwijl veel Ieren al zijn aangewezen op de voedselbank en de werkloosheid peilsnel stijgt. Van wie zijn die banken eigenlijk? Wie zijn die 'wealth creators' (rijkdommakers), deze dieven en oplichters die op uitzonderlijk grote schaal bedriegen en stelen. Die overigens niet alleen in Ierland voorkomen!

We moeten de obligatiehouders nieuwe zekerheid bieden over de economie, anders lopen ze weg, wordt er dagelijks ingehamerd door de Ierse media. Maar wie zijn deze obligatiehouders eigenlijk? En kunnen ze wel (allemaal) weglopen?

Schimmige obligatiehouders

Een vreemd feit van de huidige discussies is dat de Ierse bevolking nooit verteld wordt aan wie ze geacht wordt alle schulden te betalen. Financial Times onthulde kortgeleden wie een aantal van deze machtige instanties zijn. De resultaten zijn heel verrassend.

Begin oktober publiceerde de Financial Times gegevens over obligatiehouders van de Ierse overheidsschuld. De cijfers hebben betrekking op juli 2010, toen de Europese banken werd gevraagd informatie te verstrekken aan het Comité van Europese Bankentoezichthouders als onderdeel van een stress-test. Hoewel de gegevens dus een paar maanden oud zijn, kunnen we redelijkerwijs aannemen dat het patroon niet veranderd is sinds de rente omhoog schoot tot 6,5 procent.

Opgemerkt moet worden dat de cijfers hieronder alleen betrekking hebben op de Ierse staatsschuld. We weten nog steeds niet wie de obligatiehouders zijn van de Anglo-Ierse Bank of het ruimere bancaire systeem, omdat dit verondersteld wordt 'commercieel geheime' informatie te zijn.

Lees het zorgvuldig om een inzicht te krijgen in het schokkende gesjoemel dat hier aan de hand is.

De top 10 banken die in het bezit zijn van Ierse overheidsobligaties (in euro's):

1. Royal Bank of Scotland 4,9 miljard
2. Allied Irish banks 4,1 miljard
3. Bank of Ireland 1,2 miljard
4. Credit Agricole 929 miljoen
5. Danske Bank 655 miljoen
6. HSBC 584 miljoen
7. BNP Paribas 571 miljoen
8. Groupe BPCE 491 miljoen
9. Société Génerale 453 miljoen
10. Banco BP1 408 miljoen

De Royal Bank of Scotland is in handen van de Britse regering en Peter Sutherland was één van de directeuren van die bank tot 2009. In lezingen van Sutherland wordt de Ierse bevolking vaak gewezen op de noodzaak van bezuinigingen. Maar deze link heeft hij nooit onthuld.

De grote verrassing is echter dat twee van de drie grootste obligatiehouders Ierse banken zijn. De bevolking van Ierland heeft al 7 miljard euro in deze twee banken gestoken, maar wordt vervolgens nog eens gepakt doordat zij haar eigen geld moet lenen tegen een hogere rente.

De Ierse bevolking kreeg eind vorig jaar al 4 miljard euro bezuinigingen te verwerken. Ambtenaren verdienen sindsdien tot 15 procent minder. Dit jaar en volgend jaar zou daar nog eens 3 miljard per jaar bijkomen. Dus 10 miljard over een periode van drie jaar.

Stel je dus voor: de belastingbetalers uit de Ierse arbeidersklasse leveren miljarden in bij de voordeur van de bank en daarna scharrelen de bankdirecteuren bij de achterdeur rond om hen het eigen geld opnieuw te lenen (tegen hogere rentes) en roepen bovendien op tot nog meer offers.

Het is tijd om aan deze waanzin een einde te maken.