download

Koreaanse Arbeiderspartij (WPK) 65 jaar

Redactie buitenland

In Pyongyang werd op zondag 10 oktober een militaire parade gehouden ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de regerende Arbeiders Partij van Korea (WPK).

Het hoogtepunt van de feestelijkheden was de meest ambitieuze parade in de geschiedenis van de DVRK. Zij werd bijgewoond door 20.000 mensen. Tijdens de parade op het Kim Il Sung-plein, werden de strijdkrachten van de DVRK vertegenwoordigd door tanks, pantserwagens, evenals tactische en ballistische raketten.

De vieringen in verband met het feit dat 65 jaar geleden de WPK werd opgericht begonnen op vrijdag met een Bloemenfestival in de Noord-Koreaanse hoofdstad. De volgende dag werd in het centrale stadion in Pyongyang een concert gegeven. Op zondag vond de militaire parade plaats. Evenals bij de viering in het stadion op de dag ervoor was ook, samen met Kim Jong Il, zijn 27-jarige zoon Kim Jong In, vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie, aanwezig. Deze positie wordt door Kim Jong In sinds eind september ingenomen. Deze zoon van de Noord-Koreaanse leider werd bekroond met de rang van generaal en bovendien werd Kim Jong In opgenomen in het Centraal Comité van de Arbeiders Partij van Korea. Eerder deze maand woonde Kim Jong In met zijn vader een militaire oefening bij.

De feestelijke gebeurtenissen in Noord-Korea werden bijgewoond door meer dan honderd buitenlandse correspondenten.