download

AKP betekent geweld, onderdrukking en diefstal

Persconferentie na de aanval op kunstgalerieën in Istanbul. (Foto http://www.gazeteport.com.tr/GUNCEL/NEWS/GP_767678).

Eda Yenil

De regeringspartij AKP heeft succes gehad met het referendum in Turkije. Dit succes heeft zij vast wel onderling gevierd. Fettullah Gülen [1] stuurde felicitaties evenals Obama uit Amerika. Het was immers ook hun succes. Zij steunen de regeringspartij AKP.

Nog geen dag na het referendum startte de AKP met daden. Zo werden mensen, vooral hand in hand zittende geliefden, door de politie gecontroleerd met als reden dat zij niet in een bepaalde houding mogen zitten in het openbaar. De identiteitscontroles zijn strenger geworden, zodat iedere burger de druk kan voelen.

Sommige burgers hebben de macht van de AKP zo opgevat, dat zij het recht in eigen hand denken te mogen nemen. Twee kunstgalerieën werden aangevallen door een groep mensen die, onder het uitroepen van 'Allahuekber' waaruit blijkt dat zij een religieus standpunt hebben, mensen hebben geslagen. Men zou alcoholhoudende dranken hebben genuttigd.

Enkele journalisten en leiders van politieke partijen raakten ook direct betrokkenen bij de activiteiten van de AKP. Zo zijn bepaalde journalisten en leiders van de Socialistische Democraten Partij (SDP) direct na het referendum aangehouden op beschuldiging van samenwerking met een illegale organisatie.

De Communistische Partij Turkije (TKP) heeft een verklaring gepubliceerd omtrent deze gebeurtenissen. De TKP heeft in deze verklaring duidelijk gemaakt dat deze journalisten en leiders moeten worden vrijgelaten. Want hiermee probeert de AKP haar macht te bewijzen, zodat er een angstaanjagende sfeer ontstaat in het land waardoor geen enkele journalist de waarheid kan schrijven en dat geen enkele politieke partij andere opvattingen dan die van de AKP kan hebben.

"De AKP heeft onmiddelijk na de uitslag van het referendum besloten dat dit resultaat betekent dat haar daden gewettigd zijn. Dat de leiders van de SDP en de journalisten, waaronder de woordvoerder van het Sociale Vrijheids Platform (TIP), zijn aangehouden, is hiervan een voorbeeld. Dat er twee kunstgalerieën zijn aangevallen onder toezicht van de politie is ook een voorbeeld van de intimidatiepolitiek van de AKP. Maar degenen die zich verzetten tegen de AKP, zullen hierdoor niet opgeven!"

"De regeringspartij AKP heeft geen tijd verloren laten gaan om te laten zien dat zij haar daden met méér geweld zal uitvoeren. Binnen negen dagen na het bekend worden van de resultaten van het referendum zijn de leiders van SDP en TIP en journalisten, onder andere van de bladen Red, Bilim en Gelecek, in verband met de zaak over een illegale organisatie op een zeer onrechtmatige wijze aangehouden. Ook dit is weer een voorbeeld van de agressieve houding van de AKP."

"De aanhoudingen maken mensen bevreesd om persoonlijke relaties aan te gaan, zelfs om mensen op straat te begroeten, omdat dit allemaal later als

bewijs tegen personen kan worden gebruikt. Al deze operaties laten zien dat de AKP alleen op een bepaalde manier de oppositie toelaat en dat wat niet naar haar zin is bestraft wordt."

Het resultaat van het referendum wordt zo opgevat door de AKP dat mensenniets meer zullen accepteren wat niet binnen hun geloofsovertuiging past.

In die gevallen nemen mensen het recht in eigen hand en nemen zelf het initiatief galerieën en bezoekers daarvan aan te vallen. Zelfs de politie heeft daarbij partij gekozen en deze aanvallers niet tegengehouden.

De AKP probeert Turkije onder controle van religieuze gemeenschappen te brengen. Zij stelen zelfs de vragen van landelijke examens opdat hun aanhangers aangesteld kunnen worden voor bepaalde functies binnen de overheid dankzij de punten die zij onrechtmatig hebben behaald. Zij proberen mensen te onderdrukken met geweld, zij maken het mogelijk dat binnen de politie diefstal ontstaat.

[1] Fethullah Gülen is een Turkse islamitische prediker en de leider van de Gülen-beweging in Turkije. (Wikipedia)