Julian Assange: anti-imperialistisch onderzoeksjournalist én politiek gevangene

Julian Paul Assange

Dave Silver

Julian Paul Assange is een 39-jarige Australiër en een hartstochtelijke strijder tegen geheimhouding en voor openbaring van politieke feiten. Een klokkenluider die dieper gaat en brutaler is dan Daniel Ellsburg's 'The Pentagon Papers'. Assange's werk legde de afgelopen zes jaar zowel binnenlandse als buitenlandse politieke praktijken bloot van het VS-imperialisme en enkele van zijn bondgenoten.

In 2004 bijvoorbeeld bracht Assange zijn Iraakse en Afghaanse Oorlogsverhalen naar buiten, verteld door een soldaat, niet alleen over de slachtoffers, maar ook over de corruptie en leugens met betrekking tot die oorlogen en de bezetting. In 2005 openbaarde Assange de geheime VS-video 'Collateral Murder', opgenomen vanuit een Apache-helikopter, over het doden van kinderen in de Iraakse voorstad van New Bagdad. In november 2010 veroorzaakte zijn monumentale openbaringen, bestaande uit meer dan 250.000 diplomatieke berichten van ambassades van de VS, een wereldwijde explosie en een poging om Wikileaks te verhinderen verder te werken, alsmede arrestatiebevelen en doodsbedreigingen. Hij is vrijwillig naar de Londense politie gegaan en wordt vastgehouden zonder borgtocht en zonder dat er beschuldigingen zijn ingediend.

Bovendien heeft Zweden de uitlevering verzocht vanwege 'seksuele wandaden'. Éen van de vrouwen waarmee hij ongeoorloofde seks zou hebben gehad heeft nota bene Assange's vliegtuigticket naar Zweden betaald. In een brief aan de Guardian, zei Katrina Axelson een van de leidinggevenden van Vrouwen Tegen Verkrachting, dat het normaal gesproken routine is op borgtocht vrij te worden gelaten en dat de "ijver bij de vervolging van Assange" verrassend is, omdat er een lange traditie bestaat "om verkrachting en seksuele intimidatie te gebruiken voor politieke doeleinden."

Uit de Huffington Post lezen we de beweegredenen van Assange en zijn bron PFC Bradley Manning: "ik wil informatie, zodat ik mijn regering ter verantwoording kan roepen." Ik wil het bewijs van het bestaan van massavernietigingswapens. Ik wil weten of Amerika samenwerkt met Israël om het leiderschap van Iran omver te werpen. Ik wil weten of verslaggevers die voor uitgevers en omroepen werken met politieke en zakelijke doelen informatie leveren die in strijd is met de feiten. En Manning zegt dat hij het conflict dat er bestaat tussen zijn eed van steun aan de VS en het immorele gedrag van zijn land met elkaar moet confronteren.

De arrestatie, beschuldigingen en vervolging zullen een breder verzet tegen de oorlog, bedrog en corruptie veroorzaken.

09 december 2010, vert. wvdk.