Overheids- en onderwijspersoneel eist respect en kwaliteit!

Malieveld, Den Haag: 17 februari, 13.00-15.00 uur

"Voor ons staat één ding vast: de publieke sector moet niet opnieuw de grootste klappen opvangen. Kom daarom op 17 februari naar het Lange Voorhout in Den Haag en laat de politiek zien en horen dat wij samen sterk staan voor publiek werk! Maar ook eerder kun je al aan de slag. Laat zoveel mogelijk mensen het manifest tekenen". (site AbvakaboFNV.nl)

Sociaaleconomische redactie

Nederland werkt zich uit de crisis. De overheid en dus de werknemers bij overheid en onderwijs dragen daar fors aan bij. Maar het nieuwe kabinet bezuinigt duizenden werknemers weg, wil geen salarisverhoging betalen en de rechtspositie van ambtenaren afschaffen. Het kabinet gedraagt zich als een werkgever uit het grijs verleden. Mét dictaten, zónder overleg.

De toonzetting van het regeerakkoord toont weinig respect voor de werknemers bij overheid en onderwijs en voor de dienstverlening aan burgers.

Respect voor overheids- en onderwijspersoneel

Ambtenaren zouden overbodig zijn, in de weg zitten en overbodige privileges hebben. Maar in werkelijkheid gaat het om hardwerkende mensen die onmisbaar zijn om onze maatschappij te laten draaien. Want:

De bezuinigingen raken direct de kwaliteit van de publieke dienstverlening. De meeste ambtenaren doen immers het uitvoerende werk. Het CPB heeft doorgerekend dat er meer dan 110.000 banen op het spel staan. In het onderwijs staat 70 procent van de medewerkers voor de klas. Bij de politie doet 75 procent van de medewerkers operationele taken. Bij de rijksoverheid werkt 80 procent van de ambtenaren bij uitvoeringsdiensten als het gevangeniswezen en de belastingdienst. Bij de gemeenten werkt de helft van de ambtenaren bij uitvoeringsdiensten als de reiniging, stadstoezicht en dienst Werk en Inkomen. Snijden betekent dus de dienstverlening aan de burger verminderen!

Nederland heeft volgens de OESO al een kleine overheid in vergelijking met andere ontwikkelde landen. Goede dienstverlening aan de burger en de kwaliteit van het werk motiveert ambtenaren. Overheids- en onderwijspersoneel eist erkenning, respect en kwaliteit in het werk. Want zij willen graag kwaliteit in hun werk leveren. Maar ambtenaren hebben ook last van overbodige regelgeving, van nodeloze bureaucratie. Schaf de bureaucratie af, niet de werknemers! Juist in tijden van bezuiniging en cao-onderhandelingen is dat aan de orde.

Bezuinigingen is een politieke keuze. Geen bezuiniging zonder vermindering van taken. De werkdruk moet gezond blijven. Dus alleen met minder mensen als er een duidelijke keuze wordt gemaakt welk werk niet meer gedaan hoeft te worden. Ambtenaren willen in vrijheid onderhandelen met werkgevers die zich opstellen zoals goede werkgevers betaamt. Die zich houden aan het Europees Sociaal Handvest en aan de ILO-afspraken. Die zich houden aan de afspraken over de manier waarop arbeidsvoorwaarden tot stand komen.

Het CPB heeft aangegeven dat bezuinigen op arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel niet effectief zijn en dat de noodzakelijke verjonging van het personeelsbestand binnen de overheid wordt belemmerd. Toch kiest dit kabinet keihard voor de nullijn. Ambtenaren willen een marktconforme loonontwikkeling. Bij bezuinigingen en reorganisaties willen zij begeleiding van werk naar werk. Dus geen gedwongen ontslagen.

Voor toegankelijk en kwalitatief hoogwaardige publieke dienstverlening en respect. Ambtenaren eisen kwaliteit in hun werk, in hun belang en in het belang van de samenleving!

Dus:

Steunt u deze eisen? Onderteken dan het manifest op de site http://www.abvakabofnv.nl.