Grote studentendemonstratie op komst

Malieveld, 21 januari

Wil je je inzetten voor goed en toegankelijk (hoger) onderwijs?

Kom dan ook op 21 januari naar het Malieveld.

Neem je vrienden, vriendinnen, familie, buren en collega's mee en laat je horen tegen de maatregelen van het kabinet.

Sociaaleconomische redactie

Drie landelijke studentenorganisaties organiseren op vrijdag 21 januari 2011 een grote landelijke manifestatie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs op het Malieveld in Den Haag. Deze datum is de verjaardag van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Halbe Zijlstra.

Verzet is heel hard nodig omdat Den Haag van plan is om fors te bezuinigen op het (hoger) onderwijs. Vooral de Halbeheffing, de efficiƫntiemaatregel van drieduizend euro voor studenten die vertraging oplopen, wordt ten sterkste afgewezen.

De drie organisaties, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), werken samen om zoveel mogelijk betogers bijeen te krijgen tegen de plannen van het kabinet om studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen een flink hoger collegegeld te laten betalen.

Volgens de studentenbonden staan de plannen haaks op de ambities in het regeerakkoord om beter onderwijs te bieden waardoor studenten beter voorbereid de arbeidsmarkt zouden kunnen betreden. Door de bezuinigingsmaatregel staan de toegankelijkheid en de kwaliteit van het hoger onderwijs op het spel. Studenten krijgen daardoor juist minder de mogelijkheid zich te ontplooien, wat eerder zal leiden tot een kenniscrisis dan een kenniseconomie.

Voor de grote meerderheid van de jongeren wordt het onbetaalbaar om een tweede studie te volgen of ervaring op te doen met bijvoorbeeld bestuurswerk of een stage. De student moet steeds meer betalen, terwijl de onderwijskwaliteit blijft dalen.