De Turkse media liegen, politie zorgt voor materiaal

Kantoor van TKP in Istanbul met politieke slogans (Foto: TKP)

Eda Yenil

De media spelen overal een belangrijke rol in politieke activiteiten. Het is een goed middel om het publiek te bereiken. De Turkse media zijn echter zeker niet van plan om hun middelen in te zetten voor communistische partijen of bewegingen. Zij zetten daarentegen al hun kracht in om de activiteiten van communistische partijen of linkse organisaties tegen te gaan. Deze partijen en organisaties zijn daarom aangewezen op hun eigen middelen.

Hoe objectief de media van tegenwoordig in Turkije zijn, is te zien aan de artikelen die iedere dag te lezen zijn. De linkse organisaties worden beschreven als gewelddadige organisaties, die de mensen proberen over te halen om illegale handelingen te verrichten.

Bij sommige activiteiten worden door deze kranten mensen aangezet tot het gebruiken van geweld, waarbij misbruik van alcohol als reden wordt aangevoerd. Ze worden opgestookt om een activiteit te blokkeren. Hoe zij dat zullen doen, wordt aan henzelf overgelaten. Het gevolg hiervan was dat het afgelopen jaar, zoals we al eerder in Manifest schreven, gewelddadige aanvallen plaatsvonden tijdens de openingen van kunstgalerieën en concerten. Mensen werden aangevallen en geslagen terwijl de politie toekeek. De daders lopen nog steeds vrij rond. Maar de uitlokker: een krant als 'Vakit' - bekend van zijn conservatief en aanvallend gedrag - die mensen oproept om bepaalde activiteiten met geweld tegen te gaan, wordt al helemaal niet in verband gebracht met zulke zaken.

De krant Vakit staat bekend om zijn agressieve uitingen. Er worden artikelen gepubliceerd met haatdragend nieuws. Vakit heeft de laatste jaren al een paar keer zijn naam gewijzigd, momenteel heet de krant 'Yeni Akit'. De naamswijzigingen zijn een manier om aan de juridische stappen als gevolg van de gepubliceerde artikelen te ontsnappen.

De krant wijst regelmatig mensen aan als daders van bepaalde handelingen waarop mensen worden blootgesteld aan geweld. De verkoop van het toenmalige Vakit, Yeni Akit, werd in 2006 zelfs verboden in Duitsland omdat de krant racistische uitlatingen over joden verspreidde. De krant probeert ook het geloof van mensen te benutten. Een voorbeeld daarvan was het voorstel van Vakit om het toenemende geweld op scholen tegen te gaan met meer verplicht religieus onderwijs.

Yeni Akit publiceerde ook een artikel over de Communistische Partij van Turkije (TKP) met de titel "TKP heeft de pik op studenten". In dit artikel werden de werkzaamheden van de TKP op de universiteiten beschreven als terroristische daden, duivelachtige gedragingen en spionage. De door de grondwet gelegaliseerde activiteiten van een partij werden door deze krant beschreven als illegale daden.

Veel mensen reageerden op internet op dit artikel op een wijze waaruit blijkt dat het mensen toch op het verkeerde been heeft gezet. Vervolgens heeft de TKP een rechtszaak aangespannen tegen de krant met het verzoek om dit artikel te verwijderen en een rectificatie te publiceren. De rechtbank heeft dit verzoek toegewezen.

Een andere acteur in dit verband is de staatspolitie. Yeni Akit beweert dat de feiten waarop het genoemde artikel was gebaseerd afkomstig zijn van een TKP-lid. Maar de documenten waren in beslag genomen bij een aanval door de politie op studenten van de Hacettepe Universiteit, waarbij politieagenten de tassen van studenten meenamen. De documenten zaten in één van deze tassen. Blijkbaar zijn deze hoogst persoonlijke documenten gekopieerd en naar de krant doorgestuurd. Later zijn deze documenten wel teruggegeven aan de studenten die TKP-leden zijn.

De politie kopieert onrechtmatig documenten en een krant publiceert aan de hand daarvan een artikel waarin over de legitieme werkzaamheden van een legale partij beschuldigend wordt geschreven. Als zij om deze informatie hadden gevraagd, had de TKP dit wel openbaar gemaakt, want het is geen geheim hoe de TKP te werk gaat. Die informatie publiekelijk vragen doen ze echter niet. Zij plaatsen liever een 'sensationeel' artikel dat veel negatieve invloed zal hebben, waar zij van kunnen profiteren.