Gegoochel met werklozencijfers voor 2011 door UWV

Wil van der Klift

Het aantal werklozen bleef, volgens uitkeringsinstantie UWV, in 2010 verder dalen. Het UWV gaat uit van 490.000 werklozen, drie procent minder dan in 2009, toen 507.000 mensen zonder baan zaten. Voor 2011 verwacht het UWV een bescheiden daling. Eind 2008 waren er 417.000 werklozen ingeschreven bij het UWV dat pas na 2013 verwacht dat niveau weer te kunnen bereiken.

Een toename van vacatures verwacht het UWV vooral in de zorgsector. Ook in enkele andere sectoren zoals de horeca, de detailhandel, en bij adviesbureaus voorziet het UWV een herstel. Maar de minst kansrijke groepen, zoals ouderen, laaggeschoolden en langdurig werklozen, profiteren vooralsnog nauwelijks van het herstel op de arbeidsmarkt. De verwachting van een bescheiden herstel gaat volledig voorbij aan te verwachten grote groepen nieuwe werklozen. Intussen blijkt de nieuwe werkgelegenheid vooral te bestaan uit flexwerkers en parttime werkenden.

Flexwerkers en deeltijdarbeid

Het dalende werkloosheidscijfer in 2010 was vooral het gevolg van forse aantallen flexwerkers die een baan vonden. Bovendien hebben bedrijven hun eigen werknemers toch vaak vastgehouden door gebruik te maken van deeltijd-WW. Werknemers krijgen dan een gedeeltelijke uitkering, maar blijven toch in dienst van een werkgever en zijn dan voor de statistieken niet werkloos.

Doordat het werkloosheidscijfer minder snel steeg dan eerder was verwacht zijn veel Nederlanders nog positief over het behoud van hun eigen baan.
Volgens een internationaal onderzoek van MarketResponse verwacht de helft van de Nederlanders dat de werkloosheid in 2011 hetzelfde zal blijven of zal dalen.

Nederlanders verwachten hogere werkloosheid

De helft van de Nederlanders verwacht een stijging van de werkloosheid. Toch hoopt een ruime meerderheid van de werkende Nederlanders in 2011 zijn baan te zullen behouden. Een meerderheid van de Nederlanders verwacht snel weer een nieuwe baan te vinden bij eventuele werkloosheid. Vooral hoog opgeleide Nederlanders denken snel weer werk te vinden. Het onderzoek vond plaats in het vierde kwartaal van 2010 onder 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het maakt deel uit van de 'Global Barometer of Hope and Despair for 2011' die in 53 landen is uitgevoerd onder ruim 64.000 respondenten.

Nederland verkeert duidelijk in een overgangsfase waarbij hoop en angst elkaar afwisselen. Zolang de gevolgen van de crisis nog kunnen worden vooruitgeschoven voor grote delen van de bevolking zal de stilte voor de storm blijven bestaan. De komende periode zal het verzet daarom nog versnipperd zijn en zich concentreren op sectoren, bedrijven en instellingen waar de crisis en de bezuinigingen daadwerkelijk toeslaan.

Zolang de politieke situatie instabiel blijft, zoals nu, kan geen van de partijen het zich permitteren de voorgestelde bezuinigingen daadkrachtig door te voeren. Maar de druk van rechts en uit ondernemerskringen om de bezuinigingen daadwerkelijk door te voeren neemt toe. Veel zal afhangen van de Provinciale Staten-verkiezingen in maart. Als ook in de Eerste Kamer een meerderheid ontstaat voor deze regeringsformatie zal het tempo van de bezuinigingen toenemen en zal het aantal werklozen ongetwijfeld aanzienlijk toenemen.

Ondanks allerlei geruststellende voorspellingen over het herstel van de economie gaan de meeste serieuze economen daar niet vanuit. Als het tijdelijke herstel van de economie weer instort zal er met nog meer kracht worden geprobeerd om de gevolgen af te wentelen op de bevolking. Het jaar 2011 wordt een zeer spannend jaar.