Vakbond laat zich niet wegtreiteren uit de haven

Zeeland Seaports mag geen vakbondsacties ondermijnen

Demonstratie

Datum:28 januari
Plaats: Zeelandhallen, Goes
Tijdstip: 19.30 tot 22.00 uur.

Niek Stam, bestuurder FNV Bondgenoten, toont speciaal T-shirt. Vakbondsmacht in de haven valt niet te breken. (Foto N.Stam)

Speciale T-shirts ter ondersteuning van de actie van Vlissingse bootlieden

Bijgaand een foto van het speciale actie T-shirt dat in beperkte oplage beschikbaar is in alle denkbare maten. Verkoopprijs 7,50 euro. De opbrengst komt volledig ten goede aan onze leden en hun familie werkzaam bij de Vlissingse Bootliedenwacht. Deze jongens worden nu al twee weken uitgesloten door hun werkgever.

Help ze. Haal geld op in de kantines en kom dit geld inleveren op de speciale steunmanifestatie op 28 januari van 19.30 tot 22.00 uur. Hierover binnenkort meer nieuws. Ook kan je deze T-shirts op de manifestatie kopen.

Als je er veel wilt afnemen kan bezorging geregeld worden. Betalen bij aflevering.

Groet Niek Stam.

Sociaaleconomische redactie

FNV Bondgenoten gaat zich nadrukkelijker laten zien in de Zeeuwse havens. Dat is nodig, vindt bestuurder Niek Stam van de sector havens van de bond, want het heeft er de schijn van dat bedrijven de vakbond willen wegdrukken.

Voorbeelden zijn het arbeidsconflict bij de Vlissingse Bootliedenwacht, waar tot woede van de bond vervangende arbeidskrachten worden ingeschakeld, de oprichting van een eigen vakbond bij autoverlader Cobelfret en de stelling van havenbedrijf Zeeland Seaports en op- en overslagbedrijf Kloosterboer dat de vakbonden geen rol spelen in de haven van Vlissingen.

Dat laatste blijkt uit de uitnodiging aan het adres van bananentransporteurs, in september, naar de mogelijkheden bij Kloosterboer te komen kijken. In die uitnodiging staat onder meer dat verladers en vervoerders in de Vlissingse haven kunnen rekenen op een flexibele arbeidsinzet, die mede te danken is aan het feit dat er geen vakbonden actief zijn. Daardoor kan de haven bogen op een geschiedenis zonder stakingen.

De immer strijdbare Stam is er des duivels over: "We laten ons niet wegtreiteren uit de haven. En dat zal de haven merken ook." De bond houdt, waarschijnlijk op 28 januari, een manifestatie, waarvoor ook leden bij bedrijven die niet in de haven werken, worden uitgenodigd. Dezer dagen verspreidt de bond daarvoor een pamflet met in de aanhef het devies 'Don't

fuck with our union!' Dit motto wordt niet geheel accuraat vertaald met 'Werkgevers, pas op!'

Op 2 januari kreeg Stam steun uit politieke hoek. De Zeeuwse Statenfractie van de PvdA noemt het ronselen van 'stakingsbrekers' door Zeeland Seaports (ZSP) 'een schoffering van het stakingsrecht' en vraagt of Gedeputeerde Staten als aandeelhouder van ZSP stappen overweegt.

Bron: PZC, maandag 03 januari 2011,