FNV Bondgenoten begint eigen bootliedenwacht

Van sociaaleconomische redactie

FNV Bondgenoten organiseerde op 28 januari jl. een manifestatie in de Zeelandhallen in Goes onder de leus: 'Union power to Zeeland'. De solidariteitsmanifestatie was georganiseerd met het doel de Vlissingse bootlieden daadwerkelijk te steunen.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de weigering van de directie van de Vlissingse Bootliedenwacht (VLB) om met FNV Bondgenoten te onderhandelen over een nieuw werkrooster voor de bootlieden. Nadat de directie eerder veertien bootlieden ontsloeg die niet volgens het nieuwe werkrooster wilden werken. FNV Bondgenoten laat haar tanden zien in deze principiële kwestie.

De NCPN overhandigde 330 euro, opgehaald met de verkoop van shirtjes en aangevuld met een donatie. De bijeenkomst trok zo'n 200 belangstellenden. De voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk vindt het een schande dat de vakbond niet als onderhandelingspartner wordt gezien door de directie van VLB. Hij roept Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, op om te bemiddelen. Er waren ook vertegenwoordigers van andere FNV- en CNV-bonden. Van der Kolk en de voorzitter van de Bouwbond FNV, Van Kesteren noemden het optreden van de directie principieel onjuist. Diverse sprekers gaven aan pal achter het beleid van de bond te staan en de bootlieden te willen steunen. De actievoerders werden toegejuicht als de 'moedigste mannen van Zeeland'.

De vakbond wil nu samen met de stakende Vlissingse bootlieden een eigen bootliedenwacht voor de Vlissingse haven beginnen, verklaarde bestuurder Niek Stam tijdens de manifestatie. Hij ziet geen andere uitweg als de directie van de Vlissingse Bootliedenwacht niet inbindt in het arbeidsconflict dat nu al zes weken duurt. De vakbond is in overleg met een investeerder voor het nieuwe bedrijf voor het aan- en afmeren van schepen.

Een nieuw bootliedenbedrijf moet erkend worden door havenbeheerder Zeeland Seaports. Niek Stam verwachtte geen problemen omdat: "Het havenbedrijf wat goed te maken heeft met de vakbond." Eind december heeft het bedrijf bootlieden van buiten Zeeland in de Vlissingse haven aan de slag laten gaan, waardoor VLB besmet werk kon uitvoeren. Zeeland Seaports heeft toegegeven dat dit niet in de haak was. Intussen blijkt dat van medewerking geen sprake is.

Dat de vakbond op de barricaden gaat voor de bootlieden is een goede zaak. Alle werknemers moeten er zich van bewust zijn dat iedereen dit morgen ook kan overkomen. Niek Stam: "Laat er bij geen enkele werkgever in Zeeland twijfel over bestaan: de bond zorgt voor zijn leden."

Ondanks dat het aantal actievoerders bij VLB beperkt is, beschouwen de bonden het arbeidsconflict als een zeer ernstige principiële zaak, omdat werknemers en bonden het recht wordt ontzegd om actie te voeren en omdat werknemers worden uitgesloten.

Hulde aan de actievoerenden en de vakbond. Zonder georganiseerde vakbondsstrijd kunnen de bazen alle werknemers straks voor een appel en een ei laten werken, liefst in volcontinue en altijd beschikbaar zijn. De strijd in de Vlissingse haven lijkt pas het beginstadium van een langdurig gevecht.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019