Installatie nieuwe president van Brazilië van unieke betekenis

Dilma Rousseff

Renato Rabelo

"De installatie op 1 januari jl. van Dilma Rousseff als president van de Federatieve Republiek Brazilië heeft een unieke betekenis voor de Braziliaanse politiek", vindt Renato Rabelo, voorzitter van de Communistische Partij van Brazilië.

Ten eerste gaat het, volgens de communistische leider, om de "derde opeenvolgende nationale overwinning van de democratische, progressieve en linkse krachten, waardoor de politieke cyclus die Lula in 2002 opende wordt behouden."

Men moet ook rekening houden met het feit dat "Dilma Rousseff's verkiezing plaatsvindt als het resultaat van een succesvolle democratische en volksregering met brede steun onder de bevolking."

Het derde punt dat Rabelo benadrukt is het feit dat "Brazilië zich nu bevindt in een gunstige situatie voor een snelle ontwikkeling in een wereld die een systeemcrisis van het kapitalisme ondergaat in de richting van een verandering van het mondiale politieke systeem."

"President Dilma Rousseff erkent het feit dat de essentie van continuïteit in haar regering bevorderlijk is. Volgens ons betekent het de voortzetting van grotere veranderingen in de richting van een geavanceerde, soevereine, democratische volksregering", voegde hij eraan toe.

Ten slotte merkte hij op dat "de overwinning van de eerste vrouwelijke president van de Republiek na de successen van de eerste arbeider op die hoge politieke post een opmerkelijke betekenis heeft voor de vooruitgang van de beschaving in de geschiedenis van de Braziliaanse natie."

Bron: Redactie 'Vermelho': http://www.vermelho.org.br, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019