Schoonmakers winnen na 10 weken actievoeren

'Bondgenootje' toont zijn organisatiekracht. Aan de basis van de vakbeweging worden grote successen geboekt (Foto: FNV Bondgenoten/Flickr/cc/by).

Bart Plaatje

Op donderdag 10 februari vierden de schoonmakers hun overwinning in de Waterloo-bar in Groningen. Aldaar werden hun vrienden onderscheiden als dank voor de steun. Onder andere de burgemeester, gemeenteraad en enkele leden van de Tweede Kamer waren uitgenodigd.

"Het is triest dat dit zo lang moest duren, maar we zijn zo blij als kleine kinderen!"

De al 10 weken actievoerende schoonmakers bij de Belastingdienst en DUO (voormalige IB-groep) in Groningen hebben hun zin gekregen. Ze hebben de absolute toezegging voor het behoud van werk op zak. De schoonmakers - in dienst bij de schoonmaakbedrijven Asito en GOM - zijn zeer tevreden met hun overwinning. "Dit hebben we met z'n allen gedaan. We kunnen trots zijn!"

De 35 schoonmakers dreigden als oud vuil op straat gezet te worden. De Belastingdienst en DUO verhuizen naar een spiksplinternieuw pand. Alle ambtenaren mogen natuurlijk mee, maar voor de schoonmakers - vaak al vele jaren aldaar werkzaam - was er geen plek. Zij zouden vervangen worden. Belastingdienst, DUO en de schoonmaakbedrijven staarden naar elkaar. Ruim 10 weken hebben de schoonmakers Groningen op zijn kop gezet. Van burgemeester tot Tweede Kamerleden, van gemeenteraad tot studentenverenigingen, van solidaire ambtenaren tot muzikanten. Allemaal spraken ze hun steun uit. Maar toch leek er geen oplossing te komen. Schoonmaakbedrijf Asito ging vlak voor het aflopen van het ultimatum overstag. De groep schoonmakers in dienst bij GOM moest uiteindelijk zelfs twee dagen in staking. Vandaag ging echter ook GOM overstag. GOM en Asito spraken een absolute baangarantie af.

"We zijn heel blij. Ook al blijft het krankzinnig dat we hier zo ontzettend lang voor hebben moeten knokken. Maar we zijn zo blij als kleine kinderen", aldus schoonmaakster Margreet van Houten. "We hebben het met z'n allen gedaan. We zijn sterker geworden. Niemand doet ons meer wat!"

Goningen, 4 februari 2011

Meer informatie:
Bart Plaatje- FNV Bondgenoten 06-20045610
Hilgo Nusselder- FNV Bondgenoten: 06-20409437

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019