Werkende Helden-Festival groot succes

Bart Plaatje

Het 'Werkende Helden Festival' in Groningen op 22 januari jl. was een groot succes. Er werden 623 bezoekers geteld waarvan er 30 lid zijn geworden.

Zo'n 230 mensen kwamen met een toegangsbewijs zoals dat door de Bondgenootje-mensen was uitgedeeld op de grote markt. Maar ook via internet (maillist Bondgenootje, werkende helden twitter, facebook en hyves) kwamen er heel wat bezoekers. Ongeveer 110 mensen hebben aangegeven dat ze wel weer contact willen met FNV-Bondgenoten.

De bands

De vier bands in het voorprogramma hebben allen pro bono opgetreden en gestreden om het FNV-lied 2011. Infernorama, Maybeus, Ragged Company en Eisenhower-band vochten om de eer. Maybeus werd uiteindelijk winnaar, zij hadden bijna 200 leerlingen van hun school meegenomen. Wie mobiliseert wint! En bovendien was het een leuk nummer dat echt werkende helden centraal zet. De hoofdact was natuurlijk 'Mooi Wark'. Dat was een enorm feest. En om een zaal met mensen al hossent te horen zingen dat FNV mooi wark is, was een hele ervaring.

De werkende helden

Tussen de bands door werden een aantal werkende helden in het zonnetje gezet. Schoonmakers keken met het publiek terug op de staking van negen weken. Een kaderlid van AH vertelde waarom die 200 vaste banen zo'n belangrijke winst was. Een kaderlid van SdB-Beilen vertelde waarom zij vroeger gestaakt hadden en wat de toekomst wellicht zou brengen.

Een kaderlid van Hema en een Bondgenootje vertelden waarom de vakbond zo belangrijk is. Een rijksambtenaar legde op ludieke wijze uit dat ambtenaren allang niet meer lui zijn. Tevens bracht hij naar voren wie nou precies die ambtenaren zijn. Bandleden van Maybeus en Eisenhower vertelden nog over hun werk als leraar en verpleegkundige. En Paula Groenboom vertelde waarom de schoonmakers bij DUO en de belastingdienst al weken vechten voor hun baan. Een serieuze boodschap met voldoende kwinkslagen om de aandacht vast te houden was het totale verhaal.

Publiciteit

Langer dan twee maanden hingen in elke kroeg en snackbar in de stad Groningen de posters. De organisatoren waren tweemaal te zien geweest op oog-tv en tweemaal te horen op oog-radio. Ook gigant-fm (bereik van 350.000 luisteraars) wijdde er twee uitzendingen aan. Radio compagnie (100.000 aansluitingen) heeft er ook tweemaal aandacht aan besteed. Op radio Drenthe hebben we ook uitgebreid het woord gehad. Verder waren we op talloze uitgaansagenda's te vinden. Voor de verdere publiciteit zie je hieronder de links naar de websites.

Bondgenootje

En wat ik zelf wel het allermooiste vond aan deze bijzondere dag: dat 25 actieve leden samen twee maandenlang met mij optrokken om dit alles van de grond te krijgen! Niks mooier dan scholieren en studenten die samenwerken met magazijnmedewerkers, leraren en ambtenaren en natuurlijk vrachtwagenchauffeurs en schoonmakers.

Werkende helden met een hoofdletter!

Zie ook:

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6678149.ece/Festival-voor-Werkende-Helden-in-Groningen
http://www.rtvdrenthe.nl/tv/ps
http://www.muzikum.eu/nl/705-3800/forum/artiesten/gratis_naar_mooi_wark.html
http://www.pvdagroningen.nl/artikel/3607.htm
http://drimble.nl/regio/groningen/groningen-stad/3337121/festival-voor-werkende-helden-in-groningen.html
http://www.nujij.nl/?tags=werkende%20helden
http://twitter.com/WerkendeHelden
http://www.eisenhowerband.com/?p=273
http://www.twipper.nl/index.php/2011/01/22/tjeerdvd-actiebereidheid-leden-fnv-tijdens-het-werkende-helden-festival-was-groot-zou-weleens-een-hete-lente-kunnen-worden-men-wil-mooi-wark/
http://indebuurt.trouw.nl/n1666354-festival_voor_werkende_helden_in_groningen.html
http://groningen.regionewz.nl/2011/01/22/festival-voor-werkende-helden-in-groningen/
http://bands-nl-rock.startpagina.nl/nieuws/

Groningen, 3 februari 2011.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019