Max van den Berg

Vlnr: Max van den Berg, Jan Moelee en Meindert van den Berg (Foto Wim Lankamp). Jan en Max legden later de krans bij de plaquette voor de gevallen Amsterdamse ambtenaren in de Stopera. Daar hield de laatste een korte toespraak die begon met het bekende gedicht: 25 februari 1941 - dag van Amsterdam:


Aan uur en dag vergeten mag
Toen volk, dreiging en dood ten spijt
Ter wille van de gerechtigheid
Opstond voor 't volk dat onderlag
(vermoedelijk van Mr. Sem Davids)

Vandaag herdenken we hen die opstonden tegen discriminatie en daarbij het leven verloren. Eenvoudige Amsterdammers die tussen ons in woonden. Wie waren deze leiders van de Februaristaking?

Leen Schijveschuurder, bedrijfsarbeider, een 23-jarige joodse communist. Op 5 maart 1941 gearresteerd en een dag later in het geheim in Duitsland doodgeschoten. De eerste Nederlander die in de bezetting viel. Zijn vrouw Els werd twee jaar later op 7 juli 1943 in Sobibor vermoord. Een klein kind bleef eenzaam achter en overleefde de oorlog wonderwel.

Eduard Hellendoorn 28 jaar, kunstschilder, Herman Coenradi 31 jaar, elektricien, Joop Eyl 44 jaar, magazijnbediende. Zij werden op 18 april 1941 op een vrachtwagen naar de Waalsdorpervlakte gebracht en samen met 15 leden van het geuzenverzet gefusilleerd.

Joop IJisberg, trambestuurder, 42 jaar werd later gearresteerd en op 19 november 1942 doodgeschoten.

Tweeëntwintig communisten werden tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waaronder Rosa Boekdrukker en Annie van Kampen. Maar Adriaan van Waart, boekhouder, werd op 9 juni 1942 in zijn cel vermoord en Joop van Weezel, chemicus, is bij nacht en nebel op onbekende plek en tijd om het leven gebracht. Wij herdenken hen met een minuut stilte. Dank U.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019