Na de Turkse revolutie

Eda Yenil

Hoe zullen de dagen eruitzien na de revolutie? Hoe zullen mensen het ervaren als zij niet hoeven te betalen voor een woonruimte, als zij voor het eerst naar een tandarts kunnen gaan, als zij niet hoeven te betalen voor een reis, als zij in een socialistisch land beginnen te leven?

Nazim Hikmet Kültür Merkezi (cultureel centrum NHKM) (1) en het collectief dat is samengesteld voor de film 'Devrimden Sonra' hebben zich met deze vragen al enige tijd beziggehouden. Devrimden Sonra (Na de Revolutie) vertelt hoe het in Turkije zal worden, nadat er een socialistische revolutie heeft plaatsgevonden. Dit is de eerste lange film die gemaakt wordt door het NHKM. Tevens is dit ook de eerste film in Turkije waarin over de dagen na de revolutie wordt verteld.

De film bestaat uit 12 verhalen die spelen in de periode na de socialistische revolutie. In deze verhalen wordt verteld hoe mensen de revolutie ervaren in hun dagelijkse leven. Zo gaat het onder andere over nationaliseren van fabrieken, dat iedereen eigenaar wordt van het huis waar hij als huurder woont, dat mensen niets hoeven te betalen voor zorgverlening, onderwijs en openbaar vervoer. Kort gezegd, er wordt verteld hoe mensen zullen leven na een socialistische revolutie.

Kijkrecord voor eerste fragment

Het fragment van de film is eerst gepubliceerd op internet, waarna dit een kijkrecord heeft bereikt. De aandacht is enorm groot geweest. Tevens is dit een bewijs dat veel mensen hopen op een socialistisch Turkije. Daarom hebben de makers de datum '1 mei' gekozen om de film in de bioscopen voor het eerst te vertonen. Op de dag van de arbeid krijgen mensen de kans om de periode na de revolutie in de bioscopen te zien.

De makers van Devrimden Sonra hebben nu een hoop werk te doen. Iedere dag wordt er een andere scène opgenomen. Beroemde acteurs en toneelspelers in Turkije spelen vrijwillig mee in deze film, zij hebben na benaderd te zijn zonder aarzeling hun hulp aangeboden. Studenten, arbeiders, werkende mensen en huisvrouwen, kortom iedereen die hoopt op een socialistisch Turkije probeert een bijdrage te leveren aan de film. Sommigen spelen als figurant een rol, anderen helpen met technisch werk en op zijn minst komen mensen warme thee brengen naar de filmset.

Het scenario van Devrimden Sonra is geschreven door Mustafa Kenan Aybasti, tevens de regisseur van de film en werkzaam binnen NHKM. Ook alle andere kunstenaars die werkzaam zijn binnen Nazim Hikmet Kültür Merkezi nemen deel aan het productieproces van Devrimden Sonra.

Een film gefinancierd door burgers

Devrimden Sonra is niet een film die gefinancierd wordt door sponsors of filmorganisaties. Arbeiders, studenten, leden van de Communistische Partij van Turkije, mensen die toevallig het fragment gezien hebben op internet, steunen de film. Devrimden Sonra is een film die dankzij een socialistische samenwerking wordt gemaakt. De spelers van Devrimden Sonra doen dit vrijwillig om hun bijdrage aan een socialistisch Turkije te tonen. Devrimden Sonra is niet een film van een groep professionals, maar iedereen levert waar nodig een bijdrage. Het proces van deze film laat ons zien hoe mensen kunnen samenwerken voor een ideaal, voor een gezamenlijk doel.

Vrijwillige figuranten en spelers, mensen die het mogelijk maken dat deze film wordt gemaakt, het publiek dat de film zonder gezien te hebben al probeert te financieren. Devrimden Sonra laat ons zien dat men door een goede samenwerking ver kan komen.

Een film 'organiseren'

De makers van de film spreken vaak over het 'organiseren van de film'. Dit houdt in dat de film door alle deelnemers samen wordt gemaakt. Zelfs de toekomstige kijkers zijn hierbij betrokken. De oproepen voor hulp zijn positief ontvangen, er hebben zich de nodige mensen aangemeld.

De film moet in een heel kort tijdsbestek gemaakt worden. Daarnaast moeten nu al toekomstige kijkers gevraagd worden kaarten te kopen om de film financieel te willen ondersteunen. Zo zullen deze mensen al kaarten kunnen kopen voor een eventuele voorstelling in Turkije, of in verschillende landen waar de voorstelling zal worden georganiseerd. Na 1 mei zullen wij te zien krijgen hoe men het zal ervaren, na een socialistische revolutie.

(1) Nazim Hikmet was een beroemd communistisch dichter.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019