Massale demonstraties in Griekenland: "We kunnen hen tegenhouden!"

syntagma.jpg
Het verzet in Griekenland zwelt aan. Op woensdagavond 21 september jl. stond het Syntagmaplein in Athene weer helemaal vol met demonstranten. Het parool was: 'We kunnen hen tegenhouden!' en 'Wij zijn hun niets verschuldigd - Wij zullen niet betalen!' Op de donderdag erna werd ijlings een stemming over de nieuwe belasting op vastgoed uitgesteld, uit vrees dat het parlement zou tegenstemmen. Op de daaropvolgende vrijdag lag het openbaar vervoer in Athene volledig plat. Meer acties, demonstraties en stakingen staan op stapel. (Foto KKE)
pame10.jpg pame2.jpg pame7.jpg

"Wij zijn hun niets verschuldigd - Wij zullen niet betalen!"

Redactie buitenland

Terwijl binnen het parlement een begin werd gemaakt met het bespreken van nieuwe drastische bezuinigingsvoorstellen van de regering, stond het Syntagma-plein op woensdag 21 september jl. vol met demonstranten. Een verslag van deze demonstratie van de KKE volgt hieronder:

"De werkende mensen van Athene stuurden bovenstaande slogans op woensdagavond 21 september jl. de wereld in, de werkers uit de wijken van Athene en Piraeus, arbeiders, vrouwen, zelfstandigen, gepensioneerden, werklozen en studenten die het Syntagma-plein met duizenden overspoelden. Gelijksoortige demonstraties vonden plaats in tientallen andere steden over heel Griekenland. Tijdens de grote en levendige demonstratie verkondigden de gewone mensen hun heldere en onwankelbare beslissing: "Wij zijn hun niets verschuldigd - Wij zullen niet betalen!".

De demonstratie was een duidelijke boodschap van verzet, gericht tegen de betalingsopdrachten van de belastingdienst, massaal verzonden naar alle gezinnen uit de werkende klasse en andere lagen uit de bevolking, terwijl een nieuwe belastingmaatregel van de regering een dag eerder in het parlement werd aangenomen waarin elke huiseigenaar, zelfs van de kleinste woning, wordt gedwongen een permanente en dure belasting via de elektriciteitsrekening te betalen.

Aan deze zware belastingen wordt nog een nieuwe ronde van maatregelen toegevoegd die voorziet in nieuwe belastingen: een nieuwe dramatische daling van de lonen, een drastische verlaging van de pensioenen oplopend tot 50 procent, het ontslag van 30.000 ambtenaren met het vooruitzicht dat dit aantal kan oplopen tot 200.000 etc., waardoor de gezinnen uit de werkende klasse en andere lagen van de werkende bevolking in massale armoede worden gestort en het faillissementen zal regenen.

PAME, de klassen-georiënteerde vakbond, organiseert op dit moment een actie om de betalingsopdrachten van de werknemers te verzamelen en collectief niet te betalen, ondanks de massale intimidatie van de regering met openbare verkoop van bezittingen en gevangenisstraffen, terwijl op hetzelfde moment het grootkapitaal provocerend belastingvrijstellingen wordt gegeven en nieuwe privileges ontvangt.

Nu is de enige weg de georganiseerde massaweigering om te betalen. PAME roept op tot nieuwe acties tegen de zware belastingen op 28 september, na de massale demonstratie op woensdag 21 september, als voorbereiding op een staking in de publieke sector en de voormalige staatsbedrijven op 5 oktober en een algemene landelijke staking op 19 oktober.

Opgemerkt moet worden dat een grote delegatie van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Griekenland (KKE) aanwezig was op de bijeenkomst, onder leiding van de secretaris-generaal van de KKE, Aleka Papariga. Zij gaf de volgende verklaring aan de media: "Niet één stap terug. De grote meerderheid van de mensen moet doen wat ze denkt te moeten doen: geen zware belastingen betalen, weigeren om tegen de muur plat te worden gedrukt. Deze confrontatie begint vandaag en gaat de komende periode door."

Verder werd tijdens de Pame-demonstratie een solidariteitsresolutie met het Palestijnse volk aangenomen, met de eis dat Palestina lid wordt van de Verenigde Naties, met erkenning van de grenzen van 1967 en met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Vertaling wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019