Graaiers terugpakken

Van occupy naar socialisme

Wil van der Klift

De Rabobank verwacht voor Europa een "substantiƫle vertraging in de groei op korte termijn". De crisis heeft echter niet voor iedereen dezelfde desastreuze gevolgen. De kloof tussen rijk en arm neemt verder toe. Aan de ene kant neemt het aantal mensen dat de levensverwachtingen ziet dalen toe, aan de andere kant kunnen de rijken zich nog alle luxe permitteren.

Langzaam maar zeker verdampen de positieve toekomstverwachtingen voor de meerderheid van de bevolking. Vooral voor jongeren ziet het perspectief er zeer slecht uit. Waar decennialang de jeugd een beter vooruitzicht had dan de generatie ervoor vindt er nu een omslag plaats. De toekomst ziet er zeer somber uit. De jeugdwerkloosheid breekt inmiddels alle records met 20 procent. De negatieve gevolgen voor miljoenen werknemers en hun gezinnen zijn groot. 'Occupy' komt niet uit de lucht vallen.

Maar banken keren, alsof er niets is gebeurd, alweer hoge bonussen en dividenden uit. De markt van luxegoederen trekt door dit soort ontwikkelingen fors aan en spreekt van twee jubeljaren in 2010 en 2011. De markt van Louis Vuitton-tassen, Dior-parfum, champagne van Dom PĆ©rignon en Hennessy-cognac, juwelen en luxe horloges groeide met respectievelijk 13 en 10 procent tot 191 miljard euro. Bijna elfmaal zoveel als de totale Nederlandse bezuinigingsplannen. Die groei vond niet alleen plaats in opkomende markten als China. In het Westen groeide LVMH, het grootste luxebedrijf ter wereld, ook. In de VS met 18 procent en in Europa met 7 procent. Er valt nog het nodige te halen.

Dat vindt ook een groep Britse non-profitorganisaties (waaronder Greenpeace, Oxfam, Plan UK en Friends of the Earth). Zij willen de wereldleiders warm maken voor The Robin Hood Tax: een 'Small change for the banks, a big difference for the world'. Deze nieuwste versie van de Tobin-tax komt neer op een wereldwijde belasting van 0,005 tot 0,05 procent op grote kapitaaltransacties van banken en de inkomsten die daardoor worden gegenereerd naar schatting enkele honderden miljarden euro's. Dit bedrag wordt massaal in ontwikkelingshulp gepompt. Waar dit soort maatregelen decennialang op onwil stuitten schijnt er nu enige bereidwilligheid bij politici te ontstaan om het idee te steunen. We zullen zien. In 2000 engageerden de verzamelde wereldleiders zich om tegen 2015 de armoede uit de wereld te helpen en het voortbestaan van onze aardbol te vrijwaren. Vandaag wachten we nog steeds op de realisatie van de acht Millenniumdoelstellingen.

Belangrijker dan het kweken van valse illusies zijn daarom de genoemde bedragen: enkele honderden miljarden euro's kunnen worden vrijgemaakt door een minimale belastingheffing. De scheefgroei is gigantisch. De noodzaak om een einde te maken aan het systeem dat die scheefgroei veroorzaakt en in stand houdt ook.

Het verzet zal verder groeien en de bewustwording van de noodzaak van een 'regime-change' ook. Het kapitalisme moet worden overwonnen. De mouwen moeten worden opgestroopt voor de opbouw van het socialisme.