In memoriam

toon.jpg
Toon Nagtegaal

Antonie Nagtegaal


24 april 1916 - 31 oktober 2011

In de vroege ochtend van 31 oktober jl. overleed op 95-jarige leeftijd Toon Nagtegaal. Toon is actief geweest voor de CPN sinds zijn vroege jeugd, nam deel aan het verzet tegen het opkomende nazisme voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en was zeer nauw betrokken bij de oprichting van de Februaristaking. Daarnaast was hij vanaf het begin betrokken bij De Waarheid als verslaggever en redacteur. Na de oorlog bekleedde hij, naast zijn werk als journalist, verschillende politieke functies namens de CPN.

Toon was vanaf de oprichting lid van de NCPN. Hij was geabonneerd op Manifest en publiceerde - nog op hoge leeftijd - artikelen voor de krant over de Amsterdamse huurstrijd, over de vredesstrijd en over de schadelijke rol van de NAVO.

Niet onvermeld mag blijven dat Toon vier belangwekkende boeken op zijn naam heeft staan, uitgegeven bij Uitgeverij Calbona in 2008/2009: 'De dood van de geheime rapporteur', over zijn werk op de redactie van de krant en 'Een gewone man van de voorhoede', een roman over de bevrijding van Limburg. Daarnaast zijn verzamelde werken van de artikelen van Toon uitgebracht: 'Plukken in de tuin van de geschiedenis' en 'De wereld van dichtbij'.

Toon was niet alleen een overtuigd communist, maar ook een goede verteller, een groot liefhebber van muziek, kunst, literatuur en natuur.

Toon is door zijn naasten bijgezet in het familiegraf op Zorgvlied.

Wij zullen Toon, zijn gedachten en bijdragen missen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019