NCPN in bedrijf!

Partij springlevend

Van de redactie

Zondag 18 december jl. hield de NCPN een Buitengewoon Congres met als doel de politieke koers te bevestigen waarbij het bedrijvenwerk op dit moment centraal staat en de oriƫntatie op de voorhoede van de georganiseerde arbeidersklasse in Nederland.

Het congres legde de basis voor het Zesde Congres van de partij komend jaar. Er waren 60 afgevaardigden en gasten aanwezig, waarvan een groot deel jongeren. Na de opening van Job Pruijser hield Wil van der Klift een politieke inleiding waarin hij de noodzaak verduidelijkte van een heldere politieke koers van de communistische partij de komende periode, waarin de klassentegenstellingen scherper worden en de klassenstrijd en de socialistische toekomst ook politiek op de agenda moeten worden gezet.

Daarna volgden drie discussieblokken met inleidingen. De eerste behandelde het vraagstuk van de voorhoede van de arbeidersklasse met bijdragen van Joke Stip, Cor Minnaard en Krijn Hamelink. Na de lunch stond de communistische pers in Nederland, Manifest en Voorwaarts, op de agenda. Mark-Jan Smit en Maarten Muis hielden de inleidingen. In het laatste blok werd de resolutie behandeld, ingeleid door Jan Ilsink en met grote meerderheid aangenomen. De discussiebijdragen bij de onderwerpen behandelden vooral de noodzaak van actief optredende communisten in de bedrijven en instellingen en dat dit niet kan zonder een communistische partij die een duidelijke politieke koers vaart. In een kameraadschappelijke sfeer vonden grondige discussies plaats. De opkomst, goede voorbereiding in de afdelingen en hoge mate van overeenstemming toonden aan dat de partij overal in het land springlevend is.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019