Algemene staking in Portugal op 24 november jl.

Een machtig signaal dat de regeringsplannen van tafel moeten

port.jpg
Een indrukwekkende algemene staking en massale demonstraties in Portugal op 24 november. De Portugese arbeiders veroordelen massaal de zware ingrepen in de sociale zekerheid en arbeidsrechten, mede afgedwongen door de EU-instituties (Foto: PCP).

Wil van der Klift

De secretaris-generaal van de Portugese Communistische Partij, Jerónimo de Sousa, verklaarde over de algemene staking op 24 november, waarbij hij de strijd van arbeiders prees, dat dit "in de geschiedenis van de strijd van de arbeiders en de Portugese bevolking een hoogtepunt was" een "mobiliserende factor die vertrouwen schenkt in de strijd voor een Portugal met toekomst..."

In duizenden bedrijven en werkplaatsen spraken op 24 november jl. meer dan drie miljoen arbeiders zich strijdlustig uit tegen de regeringsplannen: 'Nee! tegen het Agressie Pact'. Een gedenkwaardige dag m.b.t. de verdediging van de werknemersrechten en een soeverein Portugal.

De algemene staking uitgeroepen door de CGTP-IN werd massaal opgevolgd en was een krachtige reactie tegen het grootste offensief van het Portugese kapitaal sinds de dagen van het fascisme. De staking was gericht tegen uitbuiting en verarming, de nationale ramp veroorzaakt door de regering van PSD, CDS en de PS, die ondergeschikt is aan de belangen van het grote nationale en transnationale kapitaal, dat zijn wil oplegt aan Portugal.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019