Afrikaans Nationaal Congres: 100 jaar strijd en overwinningen

anc-logo.jpg
logo ANC
anc-voor.jpg
President Jacob Zuma tijdens massabijeenkomst (100.000 mensen) op 8 januari jl. (Foto: EPA of AP).
anc1.jpg
President Zuma tijdens herdenking (Foto: EPA of AP).

Redactie buitenland

Op 8 januari jl. werd de honderdste verjaardag van het 'African National Congres' (ANC) gevierd. De herdenking vormt vandaag de dag in Zuid-Afrika een grote politieke gebeurtenis, want het ANC is een symbool van de strijd tegen de apartheid en alle vormen van onderdrukking.

Honderdduizend mensen namen deel aan de viering in Bloemfontein, de hoofdstad van de Vrijstaat. Zij brachten ook hulde aan 93-jarige Nelson Mandela, icoon van de strijd tegen het apartheidsregime, meldden de organisatoren van het evenement.

Advocaat en politicus Mandela, gedurende 27 jaar gevangengehouden voor het verdedigen van zijn idee├źn, werd in 1993 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede.

Er vonden overal in het land ook sportieve en culturele activiteiten, traditionele religieuze ceremonie├źn en lezingen over de geschiedenis van het ANC plaats ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het ANC.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei dat de viering van de 100e verjaardag van het Afrikaans Nationaal Congres niet alleen gaat over de geschiedenis van het ANC zelf, maar ook over alle voormalige bevrijdingsbewegingen op het continent en van de Afrikaanse volkeren.

Bron: Prensa Latina, 8-1-2012, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019