Leerkrachten zeggen nee tegen pensioenaanbod

stakingbritain.jpg
Tijdens de algemene staking in Engeland op 30 november 2011 was er een indrukwekkende menigte op de been die de ingrepen in de pensioenen afwees (Foto: Nick Atkin Photography/Flickr/cc/by-nc-nd).

Paddy McGuffin

De onderwijsvakbond NASUWT (National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers) heeft op vrijdag 6 januari jl. het pensioenaanbod, dat de regering zijn eindbod noemde, afgewezen en de onderhandelingen bestempeld als 'totaal onbevredigend'. De nationale leiding van de bond heeft het besluit van hun onderhandelaars unaniem onderschreven om het hoofdlijnenakkoord van de regering niet te ondertekenen en de positie van de vakbond nog in beraad te houden.

De algemeen secretaris Chris Keates zei dat het proces dat het ministerie voor Onderwijs heeft gevolgd om tot een overeenkomst te komen, waarbij het 20 december als deadline probeerde op te leggen, een groot fiasco was.

"Het ministerie heeft niet de noodzakelijke informatie verschaft op basis waarvan een betekenisvolle discussie had kunnen plaatsvinden, veranderde voortdurend van gedachten over zaken waarover gediscussieerd moest worden en kwam met een aantal belangrijke wijzigingsvoorstellen die niet de goedkeuring hadden van het ministerie van Financiƫn," zei hij.

Ondertussen heeft de NUT (National Union of Teachers) gezegd het eens te zijn over de urgentie van voortzetting van de discussies over de voorstellen van de regering. Algemeen secretaris Christine Blower van de NUT zei: "We blijven voorstander voor een overeenkomst over pensioenen op basis van onderhandeling, maar de huidige voorstellen zullen naar onze mening de belangen van leerkrachten of het onderwijssysteem niet dienen."

Het besluit van de NASUWT volgde op het unanieme besluit op donderdag 5 januari jl. van Unite [nvdr. grootste vakbond van Groot Brittanniƫ] om het voorstel voor een pensioenovereenkomst voor werkers in de gezondheidszorg af te wijzen.

Algemeen secretaris Len McCluskey zei: "De aanval van de regering op de pensioenen in de publieke sector worden politiek ingegeven als onderdeel van een algemeen idee om de NHS (nationale gezondheidszorg) te privatiseren, te bezuinigen op openbare voorzieningen, nationale salarisovereenkomsten open te breken en legale vakbondsactiviteiten en -organisaties te verstoren.'

Unite zei dat een groot deel van het personeel in de gezondheidszorg zijn pensioenbijdragen zal zien stijgen van de huidige 6,5 procent naar 9,3 procent in 2014-15. Andere personeelsleden zien hun pensioenbijdrage met bijna de helft stijgen, waarbij sommigen 14,5 procent van hun salaris betalen voor hun pensioen.

Bron: Morning Star, krant van de CPB, 6-1-2012, vert. J. Bernaven.