Schoonmakers 'belegeren' kasteel van Vebego in Limburg

logo.jpg schoonadam2.jpg schoonadam.jpg

Sociaaleconomische redactie (*)

Ze spraken vier maanden, onderhandelden zeven rondes, voerden honderd kleine acties uit, liepen al zes Marsen van Respect door het hele land. Ze vragen doodnormale dingen als doorbetaling bij ziekte, een normale werkdruk en een paar dubbeltjes erbij. Daar staken ze al meer dan vijf weken voor. Hun aantal is toegenomen tot meer dan 3.000 in heel Nederland. Het is de grootste schoonmakersstaking ooit.

Op donderdag 9 februari bezochten ze het kasteel van schoonmaakgigant Vebego/Hago in Voerendaal en trokken ze in een enorme stoet door Maastricht. De schoonmakers gaan op bezoek bij de "schoonmaaksjeiks".

Schoonmaakbazen blazen onderhandelingen op

Duizenden schoonmakers staakten op 1 februari jl. al 30 dagen. Ze willen doodnormale dingen zoals doorbetaling bij ziekte en een normalere werkdruk. Ze willen een paar dubbeltjes erbij. De duizenden stakers zijn het helemaal beu. De schoonmaakbazen zoeken met een belabberd eindbod de frontale confrontatie. Ze vinden schoonmakers geen doorbetaling bij ziekte waard. Ze bieden geen zekerheid voor tijdelijke krachten. En tot overmaat van ramp koppelen de schoonmaakbazen de toekomstige loonstijging van 2 dubbeltjes aan het risico van pensioenen. "Als je ons op deze wijze te kakken zet, ontketen je grote woede."

Bezetting en Gouden Calimero

De schoonmakers zijn woedend over de houding van de schoonmaakbedrijven. Honderd schoonmakers hebben de onderhandelingsruimte bezet toen ze hoorden over het eindbod dat werkgevers op tafel legden. Ze boden de voorzitter van de schoonmaakbazen de Gouden Calimero aan voor het 'kleinzerige' gedrag. "Wij vragen doorbetaling bij ziekte. Dat is voor schoonmaak-managers en vrijwel iedere Nederlander hartstikke normaal, maar wij moeten er nu al meer dan 30 dagen voor staken. Dat is belachelijk. Maar het maakt ons alleen maar vastberadener. Wij hebben namelijk de steun van grote opdrachtgevers en miljoenen Nederlanders. Wij gaan door!, zegt Tahiri, voorzitter van het Schoonmaakparlement.

Geen jackpot

"Wij vragen geen jackpot of gouden bergen, maar wat meer respect zoals doorbetaling bij ziekte. Wij moeten daar al meer dan vijf weken voor staken. Terwijl de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers als Philips, ING en de Rijksoverheid in hun paleizen blijven zitten. Is dat normaal in Nederland anno 2012?" zegt Khadija Tahiri, schoonmaakster en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers. "Wij gunnen onze bazen een prachtig kasteel, maar laat ze ons dan ook gewoon doorbetalen als we ziek zijn. Want er is blijkbaar geld zat."

Schoonmaak-sjeiks: kastelen, paleizen en Quote 500

In de Quote 500 staan vier eigenaren van grote schoonmaakbedrijven. Het gaat om de eigenaren van Asito, GOM/Facilicom, Hago/Vebego en CSU. Christiaan Boddeveld, de vicepresident van de Vakbond van Schoonmakers: "Dat zijn geen kleine jongens. Ze zijn ultrarijk en zitten letterlijk in kastelen en paleizen. Het zijn schoonmaaksjeiks. Ze worden niet rijk van de olie, maar van ons schoonmakerszweet. Je kunt toch niet met droge ogen zeggen dat doorbetaling van zieke schoonmakers onhaalbaar is. Wij willen wat terug van de extreme rijkdom die wij onze schoonmaakbazen en opdrachtgevers opleveren."

De stakende schoonmakers startten donderdag hun tour bij Kasteel Cortenbach van Vebego (moederbedrijf van schoonmaakbedrijf Hago) in Voerendaal. Daarna worden nog drie schoonmaaksjeiks bezocht.

Zevende Mars van Respect in Maastricht

Behalve het bezoek aan Kasteel Cortenbach, lopen de duizenden schoonmakers ook een Mars van Respect in Maastricht. Na Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven is Maastricht de zevende stad die door de duizenden schoonmakers wordt bezocht. De Mars trekt dwars door het centrum van de Limburgse hoofdstad.

Internationale acties

De duizenden schoonmakers krijgen inmiddels indrukwekkende internationale steun. Er zijn solidariteitsvideo's en -brieven binnen van tientallen vakbonden uit de hele wereld. Van HongKong tot de VS. Van Denemarken tot Australiƫ. Binnenkort worden bovendien in Adelaide, Brisbane, Buenos Aires, Melbourne, Sydney, London, Nyon, Hamburg, Berlijn en Frankfurt acties gevoerd door schoonmakers bij Nederlandse multinationals en ambassades. "De staking van de Nederlandse schoonmakers gaat niet over 1 land. Ze lopen voorop in een strijd van miljoenen belangrijke werkers om erbij te horen en niet langer genegeerd te worden", zeggen schoonmakers over de hele wereld in een verklaring.

De schoonmakers kondigden donderdag 9 februari de start van een nieuwe actiegolf aan. Die nieuwe actiegolf zal gericht zijn op de eindverantwoordelijken en dwarsliggers.

Bron: FNV Bondgenoten (deels van Marco van Moort - persvoorlichter FNV Bondgenoten). 1 en 8 februari 2012. Vakbond van Schoonmakers/FVN Bondgenoten - http://Schoongenoeg.nu