Strijd om Syrië verhardt, maar nieuwe mondiale verhoudingen op komst

Wil van der Klift

Het dubbelveto op zaterdag 4 februari jl., de tweede sinds vorig jaar oktober, van China en Rusland tegen de Arabisch-Europese conceptresolutie in de VN-veiligheidsraad had tot doel een vreedzame politieke oplossing te vinden voor de crisis in Syrië. Het wilde mogelijke drastische en plotselinge oplossingen - zoals die eerder in Libië wel plaatsvonden - voorkomen. De Russen en Chinezen hebben kennelijk hun lesje wel geleerd.

Het doel van de conceptresolutie was om de Syrische president Bashar al-Assad te dwingen af te treden door militare inmenging van troepen uit Qatar - u weet wel dat land waar ons koningshuis zo dol op is - en Saoedi-Arabië, waar de bevolking wordt onderdrukt door een kleine elite. Met het veto komt er meer tijd en geduld, nodig om een evenwichtige oplossing te zoeken en te voorkomen dat de Syrische bevolking geconfronteerd wordt met meer gewelddadigheden en doden.

Rusland liet twee amendementen circuleren, de eerste bedoeld om de voorwaarden voor de dialoog te verbeteren en een tweede waarin werd gesteld dat maatregelen ook gericht moeten zijn tegen de gewapende antiregeringstroepen. Zij werden niet overgenomen.

De VN schatten het totaal aantal doden in Syrië als gevolg van de maandenlange onrust op meer dan 5.400, terwijl de Syrische regering spreekt over meer dan 2.000 gedode soldaten en veiligheidspersoneel.

Met het oog op nieuw bloedvergieten en geweld, moet er snel worden begonnen aan nieuwe onderhandelingen. Het politiek proces moet onmiddellijk worden herstart in Syrië door het Syrische volk dat zelf moet beslissen over zijn toekomst, in plaats van buitenlandse krachten. Op vrijdag 10 februari bevestigde de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Michael Bogdanov, de aanwezigheid van commando's uit Groot-Brittannië en Qatar in Syrië. Itar-Tass meldde ook het bestaan van vier speciale commando-centra in de buurt van de stad Homs die steun verlenen aan huurlingen uit Turkije. Vanuit dat land worden ook wapens en ander oorlogsmaterieel aangevoerd.

Het optreden van Rusland en China toont de nieuwe mondiale krachtsverhoudingen in internationale instituties als de VN en in het Midden-Oosten. Een multipolaire wereld komt dichterbij.

Zie ook website voor artikel vertaald door Maarten Muis.