Van de Persdienst van de Communistische Partij van de Russische Federatie

Van de internationale redactie

Op 4 maart jl. hield de presidentskandidaat van de Communistische Partij van Rusland Gennady Zjoeganov een persconferentie naar aanleiding van de presidentsverkiezing. Hieronder een uittreksel.

Het land bevindt zich al 20 jaar in de greep van de crisis. De mondiale crisis heeft ons land dieper geraakt dan andere landen. We stelden een regering voor van nationaal vertrouwen en een links-centristische koers. Maar Poetin weigerde zulke maatregelen te bespreken. Wij deden een aantal voorstellen om het kiesstelsel te herstellen en controle over het aantal stemmen vast te leggen. Maar de autoriteiten gingen niet in op deze voorstellen.

Eerlijke verkiezingen betekenen dat de omvangrijke staatsmachine de strikte naleving van de wet beoogt: om gelijke voorwaarden voor alle deelnemers aan de verkiezingscampagne te garanderen. Nu werkte de door en door corrupte staatsmachine alleen voor één kandidaat: Poetin. De ploeg van Poetin is trots op zijn daden en vindt die juist en goed. In feite is het absoluut onwaardig!

De media, vooral de televisie, speelden een dubieuze rol. De heer Poetin kreeg tienmaal meer aandacht dan alle andere kandidaten samen. Als ze vandaag zeggen dat er een eerlijke dialoog plaatsvond, is dat een leugen.

Maar ik verzeker u, de oude macht zal niet werken. Al in februari vond in de helft van de ondernemingen van de Russische Federatie te laat uitbetaling van lonen plaats. Veel voorzieningen voor huisvesting, gemeentelijke diensten en energie werken op maximale capaciteit. Er moet een reeks nieuwe oplossingen worden gevonden. Maar de partij van Poetin is daarvoor niet klaar. Ik geloof dat op dit ogenblik de voortzetting van de koers van Poetin een grote bedreiging vormt voor ons land. We gaan een ineenstorting tegemoet...

Ik denk dat de samenleving een nieuw tijdperk binnenstapt. De uitvoering van de oude politiek met oude delen van het team van Jeltsin en zijn bureau, zal niet lukken. We zullen moeten nadenken over een nieuw personeelsbeleid. De politieke koers blijven voortzetten die wordt geassocieerd met de steun van de oligarchie en stelende bureaucraten betekent onze industrie in zeer grote problemen brengen. Vooral rekening houdend met de in de Wereld Handels Organsatie (WHO) ondertekende schadelijke documenten.

Wij erkennen de verkiezingsuitslag niet, wij beschouwen deze als onrechtmatig, onrechtvaardig en ondoorzichtig. Ik zie geen enkele reden om iemand te

feliciteren. Door dergelijke verkiezingen verliest zonder uitzondering iedereen. Rusland verliest, groepen werkenden verliezen en alle volkeren van ons land verliezen.

Dit soort verkiezingen zijn niet in overeenstemming met de wet of met de elementaire fatsoensnormen. Normale mensen kunnen deze verkiezing niet erkennen!

Vertaling wvdk.