Privémilitie ingezet tegen stakers

De Duitse Communistische Partij (DKP), de Communistische Partij van Luxemburg (KPL), de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Partij van de Arbeid van België (PVDA) veroordelen gezamenlijk de overval van een gewapende groep vechtersbazen uit Duitsland die in opdracht van de Firma Poppe + Potthoff (Werther) tegen de stakende arbeiders van hun Belgische afdeling 'Meister Coordination Center' optrad.

De arbeiders staakten tegen de geplande overplaatsing van belangrijke bestellingen naar andere vestigingen. Toen de onderhandelingen met de directie nergens toe leidden, blokkeerden arbeiders enkele vrachtwagens. Op zondagnamiddag 26 februari werden ze door een groep van een 20-tal Security-mensen uit Duitsland overvallen. De volledig in het zwart geklede geweldenaars die geen firmanaam droegen, waarvan enkelen echter een bij neonazi-groepen erg geliefde 'Lonsdale'-muts op hadden, waren met wapenstokken, baseballstokken en traangas bewapend en droegen stormhelmen en beschermende vesten. Ze moesten in opdracht van de directie materiaal van het terrein halen. Ze hebben daarbij arbeiders geslagen en kantines en pc-installaties in het bedrijf kort en klein geslagen. De gsm's van enkele arbeiders werden in beslag genomen en de bezetters werden naar een ruimte gebracht en bewaakt.

Na een oproep van de vakbonden werd de militie door plus minus tweehonderd arbeiders en vakbondsactivisten uit de regio in de fabriek overmeesterd en vastgezet.

In de nacht van zondag op maandag werd de groep vechtersbazen onder politiebescherming van het fabrieksterrein weggeleid.

De IG Metall Bielefeld protesteerde in een brief "uiterst scherp tegen het brutale optreden van vechtersgroepen tegen stakende vakbondsmensen".

Wij veroordelen deze inzet van een privémilitie en eisen dat de Belgische wet op privémilities uitgevoerd wordt.

Wij eisen ernstige sancties en een strafvervolging tegen de politieverantwoordelijken van Sprimont. De politie was onmiddellijk na de overval op het fabrieksterrein aanwezig, maar heeft de militie niet ontwapend en gearresteerd. Ze heeft de identiteit van de vechters niet vastgesteld en ze zonder meer in politiewagens terug naar Duitsland gebracht. Ze heeft geweigerd de klacht van een arbeider die geslagen werd aan te horen en hem de raad gegeven zelf zijn bevindingen op papier te zetten. Dat zijn allemaal inbreuken op de Belgische politiewet. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom in het Belgisch parlement toegegeven.

Wij eisen dat de door de vakbonden ingediende klacht snel en met grote ernst behandeld wordt.

Deze actie van privémilities, die door de politie min of meer beschermd wordt, roept herinneringen op aan een duistere periode in de Europese geschiedenis. We moeten deze actie in het kader van door ondernemerskringen gestuurde, over heel Europa verspreide, antivakbondscampagnes begrijpen.

Het doel van die campagnes is duidelijk: de weerstand tegen de draconische besparingsmaatregelen en de sociale rechten breken, ook met het inzetten van antidemocratische middelen.

Met deze overval is een nieuw en gevaarlijk stadium in dit gevecht tegen de vakbonden bereikt. Wij zullen ons overal voor de verdediging van het stakingsrecht en voor de versterking van de vakbonden en hun gerechtvaardigde strijd inzetten.