Afdeling NCPN Oldambt over de bezuinigingen van de gemeente

Hans Heres

De gemeente Oldambt heeft aangegeven 6,2 miljoen euro te moeten bezuinigen. In juli 2012 zal de raad hierover een besluit nemen. B en W vragen de burgers om mee te denken of met suggesties voor bezuinigingen te komen.

B en W weten dat bezuinigingen van rijk en gemeenten de burgers hard zullen treffen. Om kritiek van de bevolking te dempen proberen ze vooraf de bevolking daarvoor medeverantwoordelijk te maken.

Wij doen daar niet aan mee. Want nergens is iets van kritiek van het college te bespeuren op de noodzaak van bezuinigen. Nergens een poging de bevolking te beschermen tegen bezuinigingen die door de regering Rutte worden opgelegd. Integendeel, het college laat zich graag gebruiken als zetbaas van het rijk en gaat gedwee de begroting aanpassen aan de aanwijzingen van de regering Rutte.

Maar niet alleen de door het rijk opgelegde bezuinigingen zijn reden om in Oldambt te bezuinigen op talrijke voor de bevolking belangrijke voorzieningen. Ook ambitieuze plannen van het college zetten de begroting van de gemeente onder druk.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Oldambt is akkoord om tegen de grote wil van de bevolking in vele miljoenen uit te geven voor een nieuw te bouwen cultureel centrum, terwijl er in de gemeente diverse prachtige monumentale panden zijn waar grote evenementen kunnen worden gehouden.

Daarnaast wil men ook nog eens grote dure prestigeobjecten uitvoeren, zoals een peperdure vaarverbinding van de Blauwe Stad naar Termunten. Het is de vraag voor wie die is bestemd. Zeker niet voor de doorsnee-inwoners van de gemeente.

Er zijn plannen voor een zeer grote opknapbeurt van het centrum van Winschoten. Terecht maken de bewoners van de dorpen zich zorgen dat dit ten koste van hun dorpen gaat. De meerderheid van de gemeenteraad heeft besloten om fors te bezuinigen op sport en culturele voorzieningen. Naar onze mening maken de verenigingen zich daar terecht grote zorgen over.

Overal in de regio zeggen bestuurders dat mensen best een stuk verder mogen reizen om bij voorzieningen te komen.

Verder vinden bezuinigingen op de dorpen plaats via het afknijpen van de verenigingen van Dorpsbelangen, terwijl men wel wil gebruikmaken van deze verenigingen om zelfwerkzaamheden te gaan verrichten.

Daarom stellen wij opnieuw vraagtekens bij de noodzaak van de destijds opgedrongen gemeentelijke herindeling.

Een herindeling waarbij de bevolking nooit gevraagd is of ze wel heringedeeld wilde worden.

De NCPN-raadsfractie in de gemeenteraad van Reiderland heeft herhaaldelijk gevraagd om de bevolking via een referendum een oordeel te laten geven over een gemeentelijke herindeling.

Nu wordt duidelijk dat de geschetste voordelen van de herindeling misleidend zijn geweest. Het is voor de bevolking van de nieuwe gemeente niet beter geworden. Integendeel, na een periode van net twee jaar gemeente Oldambt gaan de bezuinigingen al naar 6,2 miljoen euro.

Wat de gemeenteraad in juli 2012 ook beslist, er zal volgens de NCPN afd. Oldambt in ieder geval niet bezuinigd mogen worden:

Handhaving van de voorzieningen in de kernen en wijken. Als er toch bezuinigd moet worden, dan op grote dure prestigeprojecten, die slechts door een kleine minderheid van de bevolking worden gebruikt. Dit is de zienswijze van de NCPN.