Van de redactie

Deze keer op de website:

  1. Wie profiteert van de crisis? James Petras, vert. B.B.
  2. Pensioenstandpunt FNVvechtvoorjerecht Nieuwsbrief 87.

De volgende krant verschijnt op donderdag 12 april 2012.

sw-poster-22maart.jpg

Een lawine van kapitalisme-verbeteraars wendt zich heden ten dage tot ons. Je hebt ze in vele soorten en maten, maar een ding hebben ze allemaal gemeen, onder een mantel van stevige kritiek de vaste wil om het kapitalisme overeind te houden. De juistheid van het systeem staat bij deze 'critici' niet ter discussie, ze geven slechts verschillende recepten voor de verbetering van het systeem. Opvallend veel opiniemakers wijzen daarbij met hun vinger op het mislukken van het neoliberale vrije marktconcept. Dat wel. Dus weg met het schandelijke neoliberalisme en het casinokapitalisme, maar laat het kapitalisme bestaan. De illusie van een menselijk kapitalisme is moeilijk uit te roeien. Daar zal de komende tijd veel aandacht naar uitgaan.

Inmiddels versterkt het Europese kapitaal zich elke dag meer. Er is dan ook geen sprake van een kapitalistische crisis, er is sprake van een crisis die met beide handen wordt aangegrepen door het grootkapitaal om allerlei oude plannen door te voeren. De crisis wordt zelfs ten dele geënsceneerd om eens en voor altijd de Europese verzorgingsstaten af te breken.

De een na de andere verlaging van uitkeringen en loonkosten vindt plaats of staat voor de deur. Een op de vijf mensen met een uitkering zal de verandering van de Wet werk en bijstand voelen in de portemonnee. Dat komt neer op 60.000 mensen in het hele land. De aanpassing gaat in op 1 juli. De nieuwe wet scherpt onder meer het recht op bijstand aan. Zo moeten jongeren eerst vier weken op zoek naar werk of opleiding, voordat ze een uitkering kunnen aanvragen. Ook komt er een gezinsuitkering (in plaats van individuele uitkeringen), waarbij inkomsten van inwonende kinderen worden meegeteld.

De strategie van de kapitalistische concentratie en centralisatie komt neer op achteruitgang van sociale rechten en voorzieningen en holt de beschaving uit. Het doordrukken van de plannen - ook in ons land - van het grootkapitaal, zal onvermijdelijk leiden tot een vicieuze cirkel van schulden, soberheid en recessie met onheilspellende economische en sociale gevolgen. De plannetjes voor de nullijn van Wientjes zijn nog maar kinderspel. In feite worden de Europese landen protectoraten van de grote landen, onder leiding van Duitsland, gechanteerd en afgeperst door het grootkapitaal.

Als overheid en financiële sector hoofdschuldig zijn aan de crisis zou de gewone man/vrouw daar niet voor moeten opdraaien, zou je denken. Maar de realiteit is volstrekt tegenovergesteld. De rechtse regering tovert een omgekeerde wereld uit de hoge hoed. De slachtoffers moeten boeten, de winnaars krijgen nog meer: Alice in wonderland. We moeten gaan letten op de houdbaarheidsdatum van voedsel, daar wordt nu te voorzichtig mee omgegaan, dus zou er teveel worden weggegooid en dat is zonde. Maar geen woord over de tonnen doorgedraaid voedsel op de veilingen. Dat is kapitalisme: de schuld leggen bij het individu en zelf gewoon doorgaan met de structurele afbraak.

Een ander staaltje van grof kapitalisme

Banken in de eurozone hebben op 2 en 3 maart jl. voor een recordbedrag van bijna 821 miljard euro bij de Europese Centrale Bank geparkeerd. Hadden ze over!!! Donderdag 29 februari was dat al 776,9 miljard euro. In het weekend liep het verder op tot 820,8 miljard. Waar komt al dat geld vandaan? Het is een rechtstreeks gevolg van de leningen die de ECB aan de banken heeft gegeven. In dezelfde week leende de bank 529 miljard uit aan 800 commerciële banken tegen een rente van 1 procent en met een looptijd van drie jaar. Eind 2011 werd al 489 miljard in het Europees bankwezen gepompt. Bij elkaar dus 1018 miljard euro belastinggeld. Doel van deze operaties zou zijn om het banken makkelijker te maken geld uit te lenen aan burgers en bedrijven. Maar banken gebruiken dit geld om hun eigen balans te verstevigen. Waarom gaat dat eigenlijk niet net zo makkelijk met onze pensioenen? Omdat daarmee geen schandalige winsten kunnen worden gemaakt, dummie.

Kapitalisme is niet voor gewone hardwerkende mensen of mensen die in een uitkering zijn gekieperd. Kapitalisme is er voor de rijken.

Inmiddels is de ECB-balans gegroeid tot meer dan 3000 miljard euro!!

De leningverstrekking aan banken groeide netto met 310,7 tot 1130 miljard euro, omdat tegelijk met het driejaarsgeld enkele andere operaties afliepen. Samen met onder meer goud- en deviezenreserves brengt dat de balans op 3020 miljard euro. Een grotere balans betekent meer risico. Bij een grotere leningverstrekking neemt de kans op verliezen toe. Maar het is makkelijk om met belastinggeld te gokken.

Multinationals halen geld weg uit Nederland

Amerikaanse multinationals haalden 95 miljard dollar (60 miljard euro) weg uit Nederland. Volgens de Amerikaanse fiscus (IRS) repatrieerden bijna 850 ondernemingen 362 miljard dollar aan opgepotte winsten uit, landen zoals Nederland. Daarvan viel 265 miljard onder het voordelige inkeertarief, waarmee de multinationals hun fiscale afdracht met bijna 80 miljard dollar verminderden.

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS), merkt Nederland aan als onbetwiste koploper bij de ontwijking van dividendbelasting door Amerikaanse multinationals. Van het teruggehaalde kapitaal kwam 26 procent uit Nederland, 9,9 procent uit Zwitserland en 9,7 procent van de Bermuda Eilanden. Ierland (7,6 procent), Luxemburg (7) en de Kaaiman Eilanden (5,5) staan ook in de top tien. Volgens de Amerikaanse belastingdienst staat er ongeveer 800 miljard dollar van multinationals op rekeningen in Nederland, Ierland en de Cayman Islands. Op de internationale zwarte lijsten van belastingparadijzen ontbreken Nederland en de Verenigde Staten echter. Critici menen desondanks dat Nederland hoofdkantoren van bedrijven lokt met belastingvoordelen.

De repatriëring van 362 miljard dollar aan bedrijfswinsten is uiteraard een opsteker voor de Amerikaanse economie en onderdeel van de onderlinge strijd tussen de VS en de EU. In alle gevallen bedraagt de besparing op de belasting ongeveer een kwart.

Alleen een krachtige eenheid en strijdwil tegen de plannetjes van het Nederlands en Europees grootkapitaal kan zorgen voor een Nederland met toekomst. Solidariteit van de werkgevers komt er niet! Alleen knokken helpt!

Rinze Visser revalideert thuis en schreef zelfs weer een 'stukkie'. Wie hem een kaartje wil sturen: Rinze Visser, Kof 8, 8531AT in Lemmer.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.

"Een ander maatschappelijk bestel is dringend nodig. Het huidig kapitalistisch bestel is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt. Het kortetermijn-winstdenken moet worden vervangen door een politiek die rekening houdt met de grote vraagstukken van drinkwatervoorziening, milieuproblematiek en voedseltekorten. Maar tegelijkertijd moet vooral de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar het socialisme worden verdedigd en verder opgetuigd. Het grote graaien dat sinds begin jaren tachtig leidde tot steeds grotere verschillen tussen arm en rijk moet worden gestopt. De werkenden die de maatschappelijke rijkdom produceren moeten daarvan profiteren, niet de profiteurs, speculanten en kapitalisten.De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme kan steeds makkelijker worden aangetoond. Kapitalisme met een menselijk gezicht kon slechts in beperkte delen van de wereld bestaan en daar ook alleen tijdelijk, op termijn is het onbestaanbaar."

De enorme rijkdom in handen van een betrekkelijk kleine bovenlaag en de brutaliteit van zijn publieke optreden, de miljonairsbeurzen en glanzende glossy's, maken duidelijk waar het geld voor lonen, uitkeringen, pensioenen en voorzieningen moet worden gehaald. Handen af van ons inkomen, van onze uitkeringen en pensioenen, van onze werkgelegenheid, van onze voorzieningen. "Wij betalen niet voor jullie crisis". Voor sociale vooruitgang en socialisme.

We plaatsen deze keer weer een aantal artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website. (zie www.ncpn.nl).