Wet Werken Naar Vermogen: de sloophamer die iedereen treft

malieveld19sept-3n.jpg
Demonstratie op Malieveld op 19 september 2011 (Foto: Manifest/wvdk).

Maarten Muis

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Paul de Krom, heeft op 1 februari de Wet Werken Naar Vermogen naar de Tweede Kamer gestuurd voor behandeling. Een wet waarover geschreven wordt als een 'fundamentele omslag in het denken over en omgaan met mensen die een arbeidsbeperking hebben.' Maar schijn bedriegt. De wet is niet bedoeld om eindelijk serieus werk te maken van uitsluiting op de arbeidsmarkt, maar de sloophamer voor het vernietigen van het collectief geregelde loongebouw.

Het versturen naar de Tweede Kamer van de wet werd begeleid door een publiciteitscampagne van een boterzachte afspraak met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland over 5000 werkervaringsplaatsen (gratis werken dus). Het hele ontwikkelingstraject van de Wet Werken Naar Vermogen is bezaaid met het wekken van valse verwachtingen en het om de zaak heen draaien.

Dit hervormingsproces is in gang gezet in 2007 door toenmalig minister van Sociale Zaken, Piet-Hein Donner. Hij blies hoog van de toren dat het schande is dat zoveel jongeren met een arbeidsbeperking direct de Wajong ingaan. Achter deze façade van betrokkenheid zit echter de ideologische stelling dat het marktmechanisme de sociale uitsluiting op de arbeidsmarkt kan en moet oplossen. En dat middels drastische loonkortingen en inperken van arbeidsrechten.

Al vroeg in het debat over uitsluiting op de arbeidsmarkt was er vanuit de vakbeweging de roep om het instellen van een quotum voor werkgevers van het aantal in dienst te nemen mensen met een arbeidsbeperking. Maar het zijn niet de woordvoerders van mensen met een arbeidsbeperking, maar de lobbyisten van VNO-NCW en MKB Nederland die de deur plat lopen bij de regering van Mark Rutte en Maxime Verhagen. De belangen van het kapitaal staan prominent op de politieke agenda, het idee van een solidaire maatschappij is geheel buiten beeld gedrongen, mede door het aanwakkeren van mediahypes en simpele oneliners. Werkelijk structurele oplossingen voor het probleem van het aan de kant zetten van mensen met een 'vlekje' worden nu compleet genegeerd.

De Wet Werken Naar Vermogen is bedoeld om de arbeid van mensen met een beperking goedkoper te maken. Rechtse politici kijken al jaren met afgrijzen naar de praktijk in de Sociale Werkvoorziening, dat iemand met een psychische of lichamelijke beperking gewoon onder een normale cao valt en het minimumloon verdient. Aan de ene kant praat dit rechtse kabinet over maatschappelijke deelname van iedereen, terwijl aan de andere kant duidelijk gemaakt wordt dat de arbeid van mensen met een sociaal-medisch etiket minder waard hoort te zijn.

Het ondergraven van het minimumloon door verwijzing naar een sociaal-medisch etiket is niet alleen een aanval op bestaande arbeidsrechten van die groep, maar gewoon discriminerend. Er is geen enkel argument om van te voren te stellen dat iemand met het syndroom van Down of met een angststoornis minder productief is. Het medisch etiket wordt zo door de werkgever misbruikt om minder te hoeven betalen en makkelijker te kunnen ontslaan.

Het gaat ook niet alleen om het 'laten vallen' van een hele groep werkende mensen, maar om een indirecte aanval op de koopkracht van iedereen. Want een sociaal-medisch etiket is rekbaar en eenvoudig toepasbaar op een grote groep. Zo wordt een groep tweederangs werknemers gecreëerd die als stormram moet dienen voor de aanval op alle collectieve regelingen. Nooit eerder viel het woord prestatieloon zo vaak in de media nu de protesten van de vakbeweging gegroeid zijn de laatste tijd.

Er is niets gedaan met de kritiek van de vakbeweging op de desastreuze plannen en de protesten ertegen. Daarvoor is de ingeplande bezuinigingsopbrengst die deze nieuwe wet oplevert te belangrijk voor dit rechtse afbraakkabinet. Tegenhouden van de wet is in het belang van heel werkend Nederland. Het ondergraven van het minimumloon en het aanjagen van de concurrentie op de arbeidsmarkt door het instellen van specifieke arbeidscontracten voor mensen met een sociaal-medisch etiket, raakt uiteindelijk iedereen die werkt of werk zoekt. De maatregel past in het neoliberale pogen de arbeidsmarkt goedkoper en flexibeler te maken. De eis van gelijke rechten voor alle werkende mensen in Nederland moet weer op de politieke agenda. Dat is pas echte emancipatie van mensen met een arbeidsbeperking.

Geen toekomst achter de geraniums

De Tweede Kamer besluit binnenkort of de nieuwe Wet werken naar vermogen wordt aangenomen. Het doel van deze wet is zogenaamd meer mensen aan het werk te krijgen. Dat klinkt mooi, maar AbvaKabo FNV vreest dat door deze wet juist heel veel mensen thuis, achter de geraniums komen te zitten. De Wet werken naar vermogen raakt iedereen in de sociale werkvoorziening, ook jou. Op donderdag 22 maart 2012 gaan we naar het Malieveld van 12.00 tot 13.30 uur. Ter voorbereiding voert Abvakabo FNV de komende weken actie, ook bij jou in de buurt of bij jou in het bedrijf. Heel Nederland moet weten wat er aan de hand is. Zorg dat je erbij bent. Het gaat om jouw werk, jouw toekomst! Abvakabo FNV en de andere bonden gaan naar alle SW-bedrijven in Nederland voor kantinebijeenkomsten. Kijk welke kantinebijeenkomsten nu bekend zijn. Hou de posters in de gaten wanneer we bij jouw bedrijf op bezoek komen. Tegelijkertijd voeren we regionaal acties: bij SW-bedrijven en in andere sectoren. Wanneer is er actie bij mij in de buurt? Meld je voor busvervoer aan bij het actiecomité binnen jouw bedrijf. Een speciale actieposter (te downloaden) kun je op je werkplek of thuis ophangen.

Iedereen die bij een normale werkgever kan werken, moet de kans krijgen om dat te doen. Maar zolang die banen er niet zijn, moet de sociale werkvoorziening niet worden afgebroken. Werken moet beloond worden met op zijn minst het wettelijk minimumloon. Ook arbeidsgehandicapten verdienen het om normaal werknemer te zijn. Daarom zijn wij tegen loondispensatie. Werknemers in de sociale werkvoorziening hebben net als alle andere werknemers recht op een cao die (twee)jaarlijks wordt vernieuwd. Geen bezuinigingen op de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking.

Waarom voert AbvaKabo FNV actie?

Abvakabo FNV heeft een ultimatum aan staatssecretaris De Krom van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verstuurd op 3 februari 2012. Dit ultimatum liep af op 15 februari 2012. De staatssecretaris van SZW heeft onze eisen over de Wet werken naar vermogen niet ingewilligd.

Kom in actie en word lid!

Landelijk actiecentrum WSW
Actietelefoon: 079 353 61 40
Faxnummer: 079 352 36 83
E-mail: wsw@abvakabo.nl
Gevestigd in het hoofdkantoor van Abvakabo FNV te Zoetermeer.