Zuid-Friesland

De sloophamer aan het werk

De nieuwe gemeente - een fusie van Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân - moet 'een gezond financieel perspectief' hebben. Daarom moet er meer dan zes miljoen aan bezuinigingen geformuleerd worden. Een gezond financieel perspectief...

Wat in normale tijden als het luiden van de noodklok klonk, moet in deze niet-normale tijd - waarin een slecht product als super wordt aangeprezen - bijna als feestmuziek klinken. Een gezonde financiële toekomst...!? Dat zouden alle mensen die al die bezuinigingen in de vorm van afbraak van voorzieningen- en leefniveau, van lagere inkomsten en hogere eigen bijdragen, van op te hoesten belastingstijgingen, ook wel willen.

Voor het schoolzwemmen kiest men voor Lemsterland dan wel niet formeel voor het afschaffen ervan, maar zonder de gemeentelijke financiële bijdrage is er geen gemeentelijke verantwoordelijkheid meer. Wat niet alleen een zware financiële last op de ouders legt, maar hen en de schoolbesturen ook de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan in de schoenen schuift. De pas in 2014 bestaande nieuwe gemeente neemt dus nu al afscheid van het schoolzwemmen in Lemsterland. Dit zal wel onder de noemer van 'slim bezuinigen' vallen, zoals dat tegenwoordig heet. Als de Lemsterlandse gemeenteraad ook nog maar enige verantwoordelijkheid voor zijn inwoners heeft, dan zou dat tegengehouden moeten worden!

Er zijn er, óók politici, die met hun hoofd in de wolken lopen en de crisis en de asociale afbraak als een grote uitdaging zien. Zij die zo nu en dan aan een 'nieuwe uitdaging' toe zijn kunnen hun hart ophalen. Voor zeer veel anderen betekent deze uitdaging woekeren met de steeds minder beschikbare middelen. De opeenstapeling van eigen bijdragen, hogere lasten en lagere inkomens maakt het zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, het huishouden draaiende te houden, de kinderen dat te kunnen geven wat nodig is.

Veel minder mensen, die in het kader van anti-armoedebeleid en deelname aan het maatschappelijk verkeer een beroep deden op een of meer minimaregelingen, zullen hiervoor in aanmerking komen. Gigantische bezuinigingen op sport, welzijn, maatschappelijke voorzieningen worden in het vooruitzicht gesteld.

Dit is een rijk land, zo wordt de mensen altijd voorgehouden. Zonder schaamte wordt met regelmaat de zogenaamde Quote-500 gepubliceerd. Alleen al de 500 rijkste Nederlanders hebben aan privébezit samen een bedrag dat de bezuinigingsmiljarden van de regering doet verbleken tot een tien-eurocentstuk. Zij die nooit genoeg hebben en nog meer willen, zullen door de verarming van mensen en de verloedering van de openbare ruimte hun gigantische welvaart nog meer zien stijgen.

Het is crisis, de gemeenten worden door het rijk gekort, de belangrijkste beslissingen worden in Den Haag genomen. De NCPN vindt dat politieke partijen die ook in de Lemsterlandse gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, zich niet achter deze Haagse besluiten mogen verschuilen. Als zij zich als zetbazen en uitvoerders gedragen, dan zijn zij ook verantwoordelijk voor het leed dat veel mensen wordt aangedaan!

Er is een 'krachtige plattelandsgemeente' in het vooruitzicht gesteld. De mensen zullen zien wat dit zoal in de praktijk betekent: het mee uitvoeren van een politiek van nog verdere verrijking van een kleine bovenlaag ten koste van vooral die mensen die niets meer te missen hebben. Ten koste van hen die in een fatsoenlijke samenleving extra steun zouden moeten krijgen.

Rinze Visser,
fractievoorzitter NCPN.
Kof 8
8531 AT Lemmer.

Dit stuk is, redactioneel bewerkt, verschenen in het weekblad 'Zuid-Friesland' van 20 maart jl.