Peter Mertens in Den Haag

peter.jpg
José van Leeuwen (Haagse Mug) bedankt Peter Mertens (Foto Manifest/wvdk).

Wil van der Klift

Op dinsdag 3 april jl. presenteerde Peter Mertens zijn boek 'Hoe durven zij? De euro, de crisis en de grote hold-up' in Den Haag. Na de presentatie volgde discussie over de rol van de EU en mogelijke stappen op weg naar een werkelijk solidair en democratisch Europa. Peter ging uitvoerig in op de ontwikkelingen in Duitsland en Griekenland. Dit leverde een goede basis voor een discussie over de vraag: waarom de EU eigenlijk werd opgericht en wie er baat bij heeft?

Het boek van Peter Mertens is vooral een chronologische en systematische aanklacht tegen het kapitalisme zoals wij dat sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa kennen. Uiteraard met de nadruk op de neoliberale ontwikkelingen van de laatste drie decennia. Manifest-lezers zullen veel herkennen van de inhoud, maar het boek zet alles eens goed op een rij en bovendien op een prettig leesbare manier. De crisis heeft onze samenlevingen niet alleen materieel getroffen, er is ook sprake van een diepe maatschappelijke en ideologische crisis.

Vanuit de zaal kwam veel steun voor zijn opvattingen. Hier en daar werd gewezen op het gemis van een uitvoeriger behandeling van het milieuvraagstuk. 'Vader' arbeid kreeg veel meer aandacht dan 'moeder' aarde, vonden sommigen. Het werd door Peter beaamd, zoals hij wel meer kritische opmerkingen mee naar huis nam. Wat gemist werd was vooral de vraag: hoe de weg naar het socialisme zal (moeten) plaatsvinden en wat nu precies 'socialisme 2.0' betekent? Een socialisme op maat van mens en natuur spreekt iedereen aan. Maar hoe dat te bereiken? Welke organisatievorm is daar voor nodig? Voor socialisme zal immers hard geknokt moeten worden. Terecht wees Peter Mertens op de noodzaak van een sterke vakbeweging. Een onderwerp waaraan zeker aandacht zal moeten worden besteed in meerdere komende debatavonden van de 'Haagse Mug'.

Belangrijk was uiteraard dat Peter zich voorstelde als lid van de communistische PVDA van België. De huidige stormachtige sociaaleconomische ontwikkelingen maken dat communisten weer in debat kunnen gaan met verontruste mensen die op zoek zijn naar antwoorden en die ook zelf de nodige denkbeelden hebben waarover ze met anderen willen discussiëren. Niet minder, maar meer maatschappelijk debat is immers nodig! Het noodzakelijk debat zal zeker geen eenrichtingsverkeer zijn, waarbij één partij alle antwoorden heeft. De avond toont het belang van dit soort discussie-avonden aan. Een stevig debat levert voor alle aanwezigen nieuwe gezichtspunten op. Veranderingen beginnen bij kwaadheid en woede over onrechtvaardigheden, maar pas op basis van goede informatie en realistische perspectieven kan die woede worden omgezet in doelmatig handelen.

De avond was georganiseerd door 'De Haagse Mug' http://harriak7.home.xs4all.nl/haagsemug in samenwerking met de afdeling Den Haag van de NCPN. Wil van der Klift was gespreksleider, maar zowel Peter Mertens als de zaal bleken heel gedisciplineerd. Dat ging echter helemaal niet ten koste van de grote betrokkenheid van de discussianten en de inleider. Het is duidelijk dat er grote behoefte bestaat om op verantwoordelijke wijze met elkaar in discussie te gaan. De kwaliteit van de vragen en opmerkingen uit de zaal was opvallend hoog. Op het hoogtepunt waren zo'n 60 mensen aanwezig, waarvan een groot deel voor het eerst deelnam aan de discussie-avonden van 'De Haagse Mug'. Voor een doordeweekse dag een opvallend hoge opkomst. Opvallend was ook de mix van jongeren en ouderen en vrouwen en mannen. Er werden 18 boeken verkocht en in meerderheid door Peter gesigneerd.

Wie het boek van Peter via de NCPN bestelt betaalt daarvoor 15 euro (excl. verzendkosten). Telefonisch bestellen 020-6825019 of per email via >ncpn@ncpn.nl.