Vernieuwing, Solidariteit en Democratie

FNV Bondgenoten en DNV

abvakaboprotest.jpg

Sociaaleconomische redactie

Op 30 mei jl. hebben de leden van FNV Bondgenoten zich tijdens een werkconferentie uitgesproken over het voorstel van de Kwartiermakers voor de nieuwe vakbeweging. De leden kiezen in grote meerderheid voor één krachtige en ongedeelde FNV voor alle werkers, sterk aan de basis en sterk aan de top.

In duidelijke woorden wees voorzitter Henk van der Kolk op de reeds ingezette vernieuwing van FNV Bondgenoten: "Wij zijn al een hele tijd bezig met nieuwe groepen als bijvoorbeeld mensen met onzeker werk, en nieuwe manieren om die te bereiken. In 60 procent van de cao's maken wij al afspraken voor hen. Bondgenoten staat voor de leden, alleen samen zijn we sterker voor elke werker."

Solidariteit tussen sectoren is belangrijk voor een stevige basis in de bedrijven. Een krachtige top is nodig om voldoende invloed uit te oefenen op de politiek en op de werkgevers. FNV Bondgenoten moet - als tussenstap - geheel overgaan naar de nieuwe vakbeweging, waarbij de organisatie zo snel mogelijk ingericht wordt in zelfstandige sectoren en niet in aparte verenigingen. Algemeen secretaris Ellen Dekkers: "We geloven niet in het opbreken van FNV Bondgenoten in allerlei kleine bondjes, dat zou een stap achteruit zijn en dan versnipper je je kracht. Wij willen ons graag zo snel mogelijk opheffen, om in één vakbeweging op te gaan. Dan kan solidariteit ook gestalte krijgen. Dat vinden onze leden belangrijk. De schoonmaak bijvoorbeeld had nooit haar eigen acties kunnen financieren. We hebben dus een sterke top nodig, ook voor het financieren van campagnes tegen bijvoorbeeld de bezuinigingen. De leden willen een hechte beweging zijn. Wij werken daar nu aan en doen dat continue in verbinding met andere FNV-bonden, met de kwartiermakers en onze werkorganisatie."

De leden van FNV Bondgenoten willen solidariteit, vernieuwing en ledendemocratie, dat laatste door het instellen van een ledenparlement, zoals de Kwartiermakers voorstellen. Daarmee neemt de directe invloed van de leden toe, zowel aan de basis als aan de top. Leden willen wel graag dat alleen mensen van de werkvloer in het ledenparlement zitting hebben. Ellen Dekkers: "Wij omarmen de hartenkreet die onze leden vandaag lieten horen."

Op 18 juni aanstaande spreken de leden van FNV Bondgenoten zich uit over de definitieve plannen van de Kwartiermakers.

Kijk ook op de site van FNV Bondgenoten voor meer achtergronden.