Rechts Europa is niet blij met EU-voorzitter Cyprus

christofias.jpg
Demetris Christofias
cyprus_rtr1y9cs.jpg

Wil van der Klift

Europa is niet blij dat Cyprus per 1 juli EU-voorzitter is geworden, zegt Adriaan Schout, werkzaam bij het Clingendael Instituut. "Europa is op dit moment flink verdeeld en staat er economisch gezien slecht voor", meent Schout. Ook Cyprus staat voor grote uitdagingen. Het eiland kent grote economische problemen en wordt sinds jaren verdeeld gehouden in een noordelijk en een zuidelijk deel (bezet door Turkije). De huidige president van Grieks-Cyprus, Demetris Christofias, zet zich vol in voor de hereniging.

Het wisselende, halfjaarlijks roulerende, EU-voorzitterschap is de afgelopen jaren uitgekleed. Op alle terreinen dringt zich de centralisatie van Brussel op. De bijeenkomsten van premiers en presidenten worden voorgezeten door de vaste voorzitter, de Belg Van Rompuy. Belangrijke economische vergaderingen worden voorgezeten door de Luxemburgse premier Juncker. Buitenlands beleid wordt gedaan door de Britse 'Lady' Ashton. Het voorzitterschap gaat dus om de resterende zaken.

De belangrijkste reden van de rechtse Europese zorg is echter dat Demetris Christofias een communist is. De enige communistische president in een Europees land. In 2013 vinden nieuwe presidentsverkiezingen plaats op het eiland. De Cypriotische president zal zijn tijd daarom de komende periode moeten verdelen tussen electorale en Europese zaken.

De communistische partij van Cyprus, Akel, een zusterpartij van de NCPN, is van oordeel dat de presidentsverkiezing van 2013 het land en de bevolking nieuwe positieve perspectieven kan geven. Het bestuur van Cyprus, de afgelopen vijf jaar, geleid door Demetris Christofias en zijn regering, met talloze uitstekende werkzaamheden op alle gebieden, biedt een solide basis en een springplank voor een nieuwe veelbelovende aanpak.

Het doel en de prioriteit van Akel bij deze verkiezing is de omstandigheden zo te veranderen dat die zullen leiden tot een oplossing van de kwestie-Cyprus en tot oplossingen van de vele uitdagingen voor de bevolking van Cyprus.

Het politieke systeem op Cyprus, het evenwicht van de politieke krachten en de problemen van het land, vooral die van de kwestie-Cyprus, maken samenwerking noodzakelijk voor de verkiezing van de president van de republiek en de regering. Het optreden van Akel, met een lange traditie van allianties en bondgenootschappen, ondanks de problemen die van tijd tot tijd opdoken, was in het voordeel van Cyprus en zijn bevolking. Akel zal blijven werken aan het smeden van een brede samenwerking van politieke krachten met het oog op de presidentsverkiezingen in 2013. Dezelfde verantwoordelijkheid zal aan de dag worden gelegd als het gaat om de Europese verantwoordelijkheden.