ManiFiesta in Bredene-aan-Zee (België): vloedgolf van solidariteit verwacht

manifiesta.jpg

"Daar gebeurt iets unieks, iets wat je nergens ziet." Het unanieme oordeel van de 7.500 bezoekers aan ManiFiesta vorig jaar: "Volgend jaar komen we zeker terug." U toch ook?

ManiFiesta wordt georganiseerd door Solidair, het weekblad van de Belgische PVDA, en het netwerk van medische groepspraktijken Geneeskunde voor het Volk. ManiFiesta is een festival, een kermis met cultuur en eetstands. Het is ook een politieke meeting. En het is vooral een fantastische wisselwerking en samenkomen van mensen van alle slag: Belgen en buitenlanders, arbeiders en ambtenaren, jongeren en studenten, gezinnen en vakbondsmensen, muziekliefhebbers en boekenwurmen, mensen die Solidair lezen en zonnekloppers...

Die zwoele wind van solidariteit die op 22 september weer over ManiFiesta zal waaien, kleurt ook de inhoud en de boodschap van het feest. Deze derde editie speelt zich af in een bijzondere context. De donderwolken van de crisis hebben zich boven Griekenland en Portugal opgestapeld en verschijnen nu ook boven Spanje. België ligt niet langer in de luwte: de recessie slaat toe. Autoritarisme en nationalisme steken weer de kop op.

Tegenover die nieuwe uitdagingen geeft ManiFiesta een feestelijk signaal van optimisme, een signaal van verzet, een signaal dat er alternatieven zijn. Op de eerste plaats met een prachtig programma van cultuur en show. Met grote namen zoals de zangeres Axelle Red en de stand-up comedian Bert Kruismans. Duizend bezoekers zullen "Bella Ciao" zingen in het kader van de nationale actie 'Sing for the Climate' die dag.

In het solidariteitsdorp stellen 95 verenigingen zich aan het publiek voor, en daarnaast is er een dorp met stands uit alle landsstreken en animatie door de lokale afdelingen van de PVDA. Op ManiFiesta is er ook plaats voor debat. Wat dacht u van de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen tegenover leiders van de vakbonden ACV en ABVV en met Raoul Hedebouw, de woordvoerder van de PVDA? Er is ook een groot debat "Hoe durven ze?" met Peter Mertens, auteur van de gelijknamige bestseller, over de huidige eurocrisis.

Actuele thema's zoals homofobie en feminisme krijgen een plaats met de Cubaanse Mariela Castro, een activiste voor holebirechten, en Liza Maza, voorzitster van de Filippijnse vrouwenbeweging Gabriela. Want ons feest is ook dat van de internationale solidariteit. Je hoort er de stem van de Europese volkeren, de stem van de Arabische landen, de Cubaanse stem - dankzij onze partner Che Presente - en de stem van Lisardo Suarez, een Spaanse communistische mijnwerker uit Asturias.

Een prachtig programma om de batterijen voor het volgende jaar flink op te laden. Niet twijfelen, dus, en een online ticket bestellen op www.manifiesta.be.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019